Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

kronos nieuws

Op naar de promotiewedstrijd!

| Michelle van Dorth

Na de baaninstuif van afgelopen donderdag, stonden er zo ook zondag 4 juli weer veel leden van D.A.V. Kronos voor een mooie competitiedag in Emmen. Het was de derde competitiewedstrijd van het jaar, maar de eerste officiële fysieke wedstrijd die weer door kon gaan vanwege de versoepelingen van de coronamaatregelen. Bij EAC De Sperwers, in Emmen, is waar de Kronauten zich in de ochtend meldden om te stralen, PR’s te pakken en met als uiteindelijke doel natuurlijk: de promotiewedstrijden behalen!

Ondanks het strakke tijdschema dat er weer stond dat niet aan zelf aan te passen was zoals bij de voorgaande, virtuele competitiewedstrijden, werd hierin wel wat verschoven door het stormweer dat bleek uit de weersvoorspellingen. Dit zorgde bij sommige atleten voor wat ingekorte tijd voor warming-up en dat gaf enkele leden wel wat minder ontspanning. Ondanks deze korte wijzigingen zijn er toch goede resultaten behaald.

Zo stonden als eerste Marjolein en Maartje aan de start met voor zich de 100m horden met een tijd van 16.09 voor Marjolein en 18.31 voor Maartje. Ondertussen hebben Merel en Isabelle zich laten zien bij het kogelslingeren met een afstand van 18.22 en 19.54 respectievelijk. Ook de eerste mannen kwamen in actie, waaronder Roy, met een 1e plek bij het verspringen. Ook Daan en Tim hebben hier het team vertegenwoordigd. Gijs liep 17.71 op de 110mH en Fabian 21.22. Vervolgens stonden er 4 mannen klaar om de kogel te stoten, dit waren Thijs, Roy, Fabian en Stan. Na de 100m horden, heeft Marjolein over een mooie hoogte van 1.60m gesprongen. De looponderdelen volgden hierna, waaronder de 800m met Nart, die hier een PR liep van 2.01,76, Thijs met 2.06,04, Thijs 2.15,10 en Daan met 2.26,11. Voor andere atleten is de 800m toch echt wat te lang en past de 100m beter bij ze, dit geldt zo ook voor Gijs, Lars, Tim en Gabriël, die alle 4 vliegend over de finishlijn kwamen. Jitse en Koen hebben zich nog laten zien bij het hoogspringen. Na de prestatie op het NK, was Merel weer te zien op de 400m en ondanks een onverwachte verkorting van de warming-up pakte ze hier ruimschoots de eerste plek. Ook Maartje heeft op dit onderdeel goed gepresteerd. Na de 400m vrouwen, hebben Thijs, Koen, Fabian en Nart een poging gewaagd bij het kogelslingeren, waarbij Thijs een 3e plek wist te bemachtigen met een afstand van 37.17 meter. Voor de mannen stonden de startblokken voor de 400m klaar en Lars, Casper, Thijs en Willem werden hierbij goed aangemoedigd door alle aanwezige Kronauten. Marjolein en Merel hebben een mooie afstand gestoot met de kogels en ook bij het verspringen dat later volgde was Kronos aanwezig. Michelle haalde hierbij een mooie 1e plek van 5.01 meter. Een klein beetje buiten haar comfortzone, maar Annabelle stond aan de start van de 1500 meter en heeft daarbij alles uit de kast gehaald voor de punten voor Kronos. De langste afstand stond deze dag voor de mannen, een mooie 5000m, 12.5 rondjes op de baan met aan de start Chiel, Twan en Vincent. Het einde van de dag kwam al in zicht, maar er moest nog 200m gestreden worden bij zowel de mannen als de vrouwen. Merel pakte hier een 1e plek en ook Dunya kwam hard over de finishlijn. Een belofte voor een traktatie bij een tijd onder de 28.00 had ze gedaan, dit is er helaas niet van gekomen, maar alle motivatie om lekker door te trainen. Bij de mannen kwamen hierbij Gijs, Roy, Daan en Gabriël in actie, waarbij Gijs met een tijd van 24.08 de snelste tijd van de Kronauten pakte. Om de dag voor de storm en regen af te ronden, was de start van de estafette wat vervroegd. Het vrouwenteam pakte de 1e plek van de serie met Annabel, Lieke, Michelle en Merel. Het mannenteam pakte een mooie 3e plek met 0.45 seconden achter nummer 2.

Uiteindelijk was het eindresultaat voor de teams: 1e plaats voor het vrouwenteam met 6354 punten & hiermee een 3e plek landelijk in de derde divisie. 2e plaats voor het mannenteam 1 met 6988 punten & hiermee een 3e plek landelijk in de derde divisie. 11e plaats voor het mannenteam 2 met 4785 punten & hiermee een 38e plek landelijk in de derde divisie.

Op 5 september zullen wij met beide teams promotie proberen te behalen bij ACW ’66 in Waalwijk om ons hopelijk volgend jaar te kunnen vertegenwoordigen in de tweede divisie.

Naast de goede resultaten hebben we ook genoten van deze leuke dag en de dag goed afgesloten volgens traditie! Kortom, het was een mooie en toch nog zonnige en warme dag met een goed resultaat. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet!

LAAC/MPM instuif

| Michelle van Dorth

Afgelopen donderdag 1 juli vond in Hengelo de LAAC/MPM instuif plaats. De eerste echte wedstrijd voor velen, waarbij het toch gek was dat bij aankomst alle onderdelen voor de verandering al klaar stonden en er allemaal vreemde mensen in het FBK stadion waren.

21 Kronauten hebben al lopend, springend en werpend een mooie serie aan prestaties neergezet.

Op het kortste sprint onderdeel (100 meter) noteerden zowel Gijs en Annabel een pr met 11,67 en 13,53 respectievelijk. Op de 400 meter snelde Thijs van Aalten naar een tijd van 56,01. Merel W en Annabel deden dit in 59,68 en 1:05,48, wat voor Annabel haar tweede pr van de avond betekende. Marjolein legde dezelfde afstand af, met een paar obstakels in de vorm van horden in de baan, zij deed dit in een mooi pr van 1:06,76.

Vincent waagde zich aan de 1000 meter en finishte deze in 2:54,71. Een viertal mannen (Thies, Chiel, Ivo en Twan) hebben de 5000 meter gelopen, Renee deed dit bij de vrouwen, ook hier zijn mooie tijden neergezet. Thies en Chiel finishten binnen twee seconden van elkaar in 16:31,96 en 16:33,17 respectievelijk, daarachter gevolgd door Ivo, die met 16:58,87 knap binnen de 17 minuten bleef. Twan zette een tijd neer van 17:07,05, Renee kwam over de finish in een tijd van 17:19,04.

Vervolgens was het de beurt aan de echte spierbundels om te laten zien wat zij in huis hebben op de werponderdelen. Marnick en Thijs R namen deel aan het discuswerpen en zetten 36,91m en 34,25m neer. Bij de vrouwen noteerden Merel L en Isabelle op dit zelfde onderdeel 25,37m en 24,46m. Ook bij het kogelstoten zijn mooie afstanden behaald met een pr van 11,74m voor Thijs R en een degelijke 11,28m voor Roy en 11,27 voor Marjolein.

Bij het hoogspringen deed een drietal mannen mee, Jitse, Gijs en Koen, zij sprongen alle drie 1.70m. Ook twee vrouwen namen deel aan het onderdeel hoogspringen, wat resulteerde in 1.55m voor Marjolein en 1.50m voor Michelle. Gijs nam ook nog deel aan het hink-stap-springen en noteerde daar een pr met 11,21m, zijn tweede pr van de avond! Twan nam deel aan het polsstokhoogspringen en haalde daar een hoogte van 2.70m. Bij het verspringen ging de winst naar Roy met 6.54m. Op dit zelfde onderdeel deed een drietal vrouwen mee, Michelle, Annabel en Isabelle, zij noteerden 5,09m, 4,88m en 4,12m respectievelijk. Dit betekende voor Annabel maar liefst haar derde pr van de avond!

Als laatste onderdeel van de avond vond er voor de liefhebber nog een 2000 meter steeplechase plaats. Hier deden 3 Kronauten aan mee, onder aanmoediging van de rest van de Kronauten, die op een eersterangsplek naast de waterbak hadden plaatsgenomen om de actie zo goed mogelijk te kunnen bekijken. Als eerste van het drietal finishte Nart, in een mooie tijd van 6:55,51, daarachter gevold door Twan in 7:24,61. Het drietal werd aangevuld door Koen, die finishte in een tijd van 8:21,14.

Nadat de natte kleding omgewisseld was voor drogere, warme kleding en de tassen weer waren ingepakt, was het tijd om terug te gaan naar huis. Nu een paar dagen welverdiende rust en dan is het tijd om zondag naar Emmen te gaan en op de competitie te laten zien wat we in huis hebben!

Ludieke meerkamp blijkt verrassende KB-activiteit

| Thijs van Aalten

Alweer een week geleden stond er een wel heel geheimzinnige activiteit op de planning. Een “ludieke meerkamp + borrel” werd ons beloofd door het bestuur. Eenmaal op het Verreveld aangekomen bleek het een verkapte KB-interesseactiviteit te zijn. Gelukkig mocht dat de pret niet drukken! Er werd een vijftal ludieke onderdelen afgewerkt, elk geïnspireerd door één van de vijf bij Kronos gangbare bestuursfuncties. Zo kon iedereen op ludieke wijze nagaan welke functie eigenlijk het best op zijn of haar lijf geschreven is.

De kwaliteiten voor het voorzitterschap werden getest door het werpen van de voorzittershamer. Marjolein maakte direct duidelijk dat ze 2 jaar geleden niet voor niets wedstrijdsecretaris was door de hamer na een ongelooflijk scheve afworp in de sloot te laten landen. Bij Koen de secretaris moesten leden de namen van de bestuursleden spellen voordat ze een parcours achterstevoren moeten afleggen. Als voorbereiding op het penningmeesterschap werden gevulde plastic bekertjes zover mogelijk geyeet. Als wedstrijdsecretaris moet je natuurlijk met een kogel en discus kunnen omgaan, dus werd er hier boter, kaas en eieren gespeeld waarbij een pion in het hokje geplaatst werd waar de kogel of discus landde. Tot slot weet een ware commissaris intern hoe hij leden moet binden én wordt in de volksmond ook wel de commissaris bierestafette genoemd. Daarom moesten leden hier een bierestafette doen waarbij ze aan elkaar gebonden een parcours moesten afleggen.

Uiteraard werd de avond afgesloten met een gezellige borrel bij onze vrienden van Ludica, waar Ivo de huidige penningmeester op meerdere vlakken opviel. Zo liet hij zich van zijn gulle kant zien door iedereen op het eerste drankje te trakteren. Daarna werden er nog een paar biertjes weggetikt alsof het water was. Ook een shoutout naar Vincent die zich nog even van zijn sterke kant liet zien door op één van de tennisvelden in te breken.

Dacht jij nou na deze fenomenale activiteit: ik wil bestuur doen bij Kronos! Dan ben je hier aan het goede adres. Schrijf een sollicitatiebrief naar het bestuur (bestuur@kronos.nl) waarin je uitlegt waarom je graag in het 66e bestuur van D.A.V. Kronos wil. Geef daarin ook aan naar welke bestuursfunctie je voorkeur uitgaat (en eventueel een tweede keuze). Voor vragen kan je natuurlijk altijd bij een bestuurslid terecht.

2e Virtuele Competitie

| Lars van der Valk

Op de regenachtige ochtend van 23 mei stonden de eerste Kronauten om 11 uur in het FBK stadion in het regenachtige Hengelo. Hier was het de JKG commissie die het voor elkaar had gekregen om van het stadion gebruik te mogen maken. Met de hulp van een paar extra kronauten waren de eerste onderdelen snel neergezet. Daarnaast had de JKG commissie ervoor gezorgd dat de geluidsinstallatie gebruikt kon worden en was er een microfoon geregeld. Hierdoor hadden we de dag lang professioneel commentaar van hooggeplaatste commentatoren zoals Jitse, Thijs A, Willem en Lars.

Als een mooie binnenkomer stond als eerste de 400m horden op het programma. De eerste serie was bezet door twee heren, Willem en Fabian. Willem had een week van te voren al voorspeld dat hij waarschijnlijk over een horde zou struikelen, jammer genoeg kwam deze voorspelling niet uit. Misschien is het tijd voor een nieuwe glazen bol. Na de hordes een stukje lager gezet te hebben waren de dames aan de beurt. Hier nam Merel W. over de hordes op tegen Annabel langs de hordes. Ze kwamen uiteindelijk binnen een seconde van elkaar over de lijn.

Terwijl de hordes van de baan werden gehaald begonnen Jitse en Lars aan het voorprogramma van het polsstokhoogspringen met een koordje.Niet kort later lieten Nart, Fabian, Gijs en Twan zien hoe het nou echt hoorde en sprongen allemaal over een echte lat. Hier vloog Twan over de hoogte van 2,80m.

Terwijl er heren door de lucht vlogen liep Renee alweer in haar uppie de 3000m. Ze zou worden gehaast door Casper, maar meldde zich de ochtend van te voren af. Na het plan van Merel W. om een estafette ervan te maken om Renee te hazen, liet Karin weten dat ze wel mee wilde fietsen. Dat was zeer misschien ook wel een beter idee en met een mooie tijd van 10:25,4 in het lelijke weer viel er niet veel te klagen.

Eindelijk was het dan tijd voor het best bezette looponderdeel van de dag, de 100m. De dames mochten natuurlijk eerst, zoals we tijdens de gala pubquiz hebben geleerd. Annabel liep bij de dames de snelste tijd met een 14,1 met Maartje er maar 0,1 seconde achter. Bij de heren was het Roy die er met de winst vandoor ging met 12,0 seconden en een gat van een volledige seconde naar de nummer twee.

Meteen door naar het best bezette onderdeel van de dag, het kogelstoten. Hier vond een klein wondertje plaats, wat toch geen wonder bleek te zijn. Isabelle stootte in een keer 9 meter ver. Na een sterk staaltje zelfkennis besloot ze het te checken bij Thijs R en bleek het dat de kogel een kilootje mistte. Bij de heren werd deze fout niet gemaakt al leek het er wel soms op bij Thijs R en Roy die hun competitie er met een gat van ruim twee meter eruit stootten.

Terwijl de kogels nog richting de dampkring vlogen klonk het startschot voor de 800m bij de heren. Jitse pakte meteen het juiste tempo als haas en klokte de heren door de 400 op het afgesproken tempo van 32 per 100. Met Lars op kop en Thijs A er vlak achter klonk de bel. De strijd was tot op het laatste stuk zeer spannend, Lars kon de leiding heel de race behouden en kwam als eerste met 2:11,1 over de lijn. Daar vlak achter kwamen Thijs A en Nart allebei met 2:11,5 over de lijn, na een goede analyse van de fotofinish werd er besloten dat Thijs A toch de tweede plek had verdedigd.

Met een geweldige warming up voor Jitse in de vorm van het hazen kon hij van start met de 1500m. Hier werd hij gehaast door Lars op de fiets. Ook Twan fietste mee voor mental support. Na een perfecte opening voelde het tempo pittig. Wel naar verwachting, zo stond op Jitses hand 55, 2:08, 3:21, dood. Dood kwam alleen al iets eerder. Uiteindelijk toch nog een mooie tijd van 4:53,0 in dit barre weer.

En terwijl Jitse zijn 3 rondjes en de juiste balken op de juiste plekken lagen vlogen er weer atleten door de lucht. Deze keer om zo ver mogelijk te komen. Hier sprong Roy ruim drie keer verder dan zijn eigen lichaamslengte met een afstand van 6,15m. Bij de dames mistte Michelle op 1 centimeter na de 5 meter, maar noteerde wel de verste afstand.

Met het verspringen net afgelopen stonden er 5 Kronauten aan de start voor de 200m. Serie nummer 1 bestond uit Maartje en Dunya, wat nog best heel erg spannend was. Maartje pakte nipt de overwinning met een 30,4 een halve seconde voor Dunya. In de tweede serie stonden Gabriel, Daan en Ron in de startblokken. Ron liep weg met de winst met een tijd van 26,4 en een gat van precies 1 seconden naar de andere twee lopers. Hierbij pakte Daan op de fotofinish de tweede plek.

Een uur en 50 minuten na de 800 stonden alle 800m lopers en Fabian aan de start van de 3000m steeple. De meesten vonden het toch best eng, die balken stonden redelijk hoog en de waterbak was toch nog wel ver. Al maakte het water niet heel veel uit, het weer zorgde ervoor dat ze toch wel nat waren. In de eerste ronde leek het erop dat Nart en Twan zeer gelijk op gingen. Maar na de eerste waterpassage zat er opeens een gat van 10 a 20 meter tussen de twee lopers. Twan had de moeilijkheidsgraad van de waterpassage een beetje onderschat. In zijn tweede aanloop kwam hij er wel overheen. Uiteindelijk won Nart de wedstrijd dus echt op techniek in een mooie tijd van 11:27,7.

Het hoogspringen, ook wel bekend als in een natte spons springen, was een flinke uitdaging in de regen. Dit was jammer genoeg ook terug te zien in de uitslagen. Niemand kon tippen aan zijn eigen pr’s. Maar naar omstandigheden zaten ze er allemaal niet ver van af. Michelle zat er 5cm onder, Gijs en Tim zaten respectievelijk beiden 10 cm onder hun pr. Al met al niet de grootste ramp ooit.

De tweede 400m van de dag werd gelopen, maar nu zonder hordes. Willem en Roy maakten er een spannende wedstrijd van. In de eerste 200m leek het erop alsof Willem niet kon tippen aan Roy’s snelheid en moest een klein gaatje laten vallen. Maar op het laatste stuk kon Willem beter snelheid vasthouden en liep hij het weer zo goed als dicht. Op het nippertje pakte Roy de winst met een tijd van 59,7 met Willem er een kleine 0,4 seconden achter.

Terwijl de twee heren een rondje renden, vlogen er ook speren door de lucht. In atletiek.nu staan alleen de beste worpen omdat er met bordjes gewerkt werd. Het slechte weer was niet voor alle atleten een negatieve factor. Zo wierp Julia een mooie 5 centimeter aan haar pr erbij.

Toen was het eindelijk tijd voor de afsluitende estafette. Hier hadden we een mannen en vrouwen team op staan. Kronos vrouwen bestond uit: Maartje, Dunya, Julia en Michelle. Kronos Mannen bestond uit: Tim, Daan, Willem en Gabriel. Dan was er nog een gemengd team genaamd Isabelle and the beasts, deze bestond uit: Isabelle, Thijs, Nart en Lars. Natuurlijk had elk team super goed geoefend op hun wissels en ging niks op de bonnefooi. De winst ging uiteindelijk naar het team Isabelle and the beasts dankzij een paar mindere wissels in het team Kronos Mannen. Maar de grootste bijdrage was slotloper Thijs die een 6e versnelling vond halverwege zijn 100m. Hij net iets minder dan een halve seconde eerder over de lijn dan Gabriel. Dit moest natuurlijk uitgebreid gevierd worden.

Al met al een hele geslaagde dag. Natuurlijk een heel groot ‘dankjewel’ voor de ouders van Merel W die weer wilden helpen. Alle andere vrijwilligers natuurlijk ook bedankt. Daarnaast natuurlijk alle atleten die er weer een geweldig gezellige dag van hebben gemaakt en voor een bijna echt competitiegevoel zorgden. Last but not least: ook de JKG commissie die heel de dag mogelijk heeft gemaakt!

Op zoek naar een nieuw kandidaatsbestuur!

| Dunya van Zanten

Voorjaar dit betekent dat het einde van dit collegejaar bijna in zicht is en dat het ook tijd is voor een nieuw kandidaatsbestuur!

Als bestuur ben je vooral verantwoordelijk voor het draaiende houden van de vereniging en alles wat daar bij hoort. Bij D.A.V. Kronos is de bestuursfunctie parttime wat betekend dat je je studie er gewoon nog naast kan doen. In ons bestuur heeft in principe iedereen gewoon een "normaal" jaar aan studie gedraaid. Daarnaast is een bestuur bij D.A.V. Kronos doen super leuk! Naast dat je je bestuursgenootjes super goed leert kennen leer je ook hoe het besturen van een vereniging werkt en staat het natuurlijk goed op je CV om een vereniging bestuurd te hebben ;)

Omdat we snappen dat het misschien lastig is om te kijken of het iets voor je is heeft iedereen van ons een kort stukje getypt over wat wij doen in onze functie en hoe dit ons bevalt.

Dunya van Zanten - Voorzitter Ik ben Dunya en ik ben de voorzitter van deze gezellige vereniging! Als voorzitter ben ik voornamelijk bezig met het leiden van de vergaderingen, contact onderhouden met externen en overzicht houden. Door mijn functie heb ik ook veel contact met leden, dit maakt deze functie weer heel leuk. Ook ben je actief bezig met wat er allemaal binnen de vereniging omgaat en ben je bij veel activiteiten aanwezig. Ook dit maakt een bestuursjaar doen bij D.A.V. Kronos leuk! Heb je meer vragen over mijn functie stuur mij dan gerust een berichtje ;)

Koen Kroep - Secretaris Ik ben Koen en dit jaar ben ik de secretaris van D.A.V. Kronos. Als secretaris houd je de ledenadministratie bij, je schrijft alle nieuwe leden in bij Kronos en alle vertrekkende leden uit. Door deze taak heb je veel contact met leden en dat maakt secretaris een leuke functie binnen het bestuur. Het leuke aan een bestuursjaar is dat je naast je mede-bestuurders, ook de leden en de vereniging goed leert kennen. Als je nog vragen hebt over een bestuursjaar als secretaris bij Kronos, stuur me dan vooral een berichtje!

Ivo Stapel - Penningmeester De afgelopen maanden heb ik de mooie taak van penningmeester uit mogen voeren, en hierbij wil ik vertellen wat dat inhoudt. Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie van Kronos. Dit houdt in dat je facturen en declaraties uitbetaalt, incasso’s doet bij de leden en facturen maakt en stuurt naar externen. Ook moet je overzicht houden over de financiën van de vereniging en komt iedereen bij jou vragen om geld . Je bent eveneens verantwoordelijk voor de sponsorcommissie (en eventueel nog andere commissies). Tenslotte, en dat is wel één van de grootste taken, maak je het financieel (half)jaarverslag en de begroting die je op de ALV’s moet verantwoorden. Ik wilde graag bestuur doen om de andere kant van de vereniging beter te leren kennen, die van alle organisatie rondom de trainingen, wedstrijden en activiteiten. Daarbij wilde ik graag deze functie doen omdat je er echt nieuwe specifieke vaardigheden van leert (gerelateerd aan boekhouden en financiële administratie) die in het algemeen goed van pas komen. Ik had zelf erg weinig ervaring met financiën, maar met genoeg hulp van de oud penningmeesters en een mooi draaiboek heb ik veel geleerd in een korte tijd. Als je meer wil weten over wat het precies inhoudt om penningmeester te zijn, mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen ;)

Renee Sijbesma - Wedtrijdsecretaris Hoi allemaal! Ik ben Renee Sijbesma, 20 jaar en op dit moment de wedstrijdsecretaris van D.A.V. Kronos! Dit is nu mijn tweede jaar bij deze leuke vereniging en na mijn eerste jaar heb ik gelijk ervoor gekozen voor een mooi bestuursjaar met mijn leuke bestuursgenoten Dunya, Koen en Ivo. Als wedstrijdsecretaris ben je verantwoordelijk voor het verloop en de planning van wedstrijden die georganiseerd worden onder de atletiekverenigingen. Je bent actief met zowel de trainingscommissie als commissies voor de verschillende toernooien/wedstrijden die in een jaar plaatsvinden. Daarnaast wordt er verwacht dat je aanwezig bent op die dagen om ervoor te zorgen dat je het een leuke dag maakt voor je leden en dat alles goed en duidelijk verloopt. Lijkt jou het leuk om komend jaar de leiding te hebben over de wedstrijden met de vereniging, laat het dan weten! Als je vragen hebt over deze functie, kun je altijd terecht bij mij! :)

1e virtuele competitie

| Lars van der Valk

Afgelopen zondag was het dan zover! De eerste virtuele competitie kon doorgaan en gaf de kans aan 28 Kronauten om weer in het wedstrijdgevoel te komen. Voor veel van hen was dit dan ook meteen hun eerste ervaring met een wedstrijd.

De dag begon vroeg met het klaarzetten van alle onderdelen, dankzij de vele handen was dit binnen een uur gedaan. Zo kon de gezamenlijke warming up beginnen onder leiding van Michelle. Als kleine eendjes in een polonaise deed iedereen braaf de oefeningen na. Met een goede warming up achter de kiezen konden de eerste atleten de hordes aanvallen. Marjolein en Merel W zorgden voor een spetterende en spannende eerste serie, met een zeer rappe 15,9s en 15,8s. Een uurtje later ging het Kogelstoten van start, hier gaf Thijs R een masterclass in de draaistoot en stootte een nieuw pr van 11,51m. Ietsjes later kreeg Marjolein via Jitse van André Kuipers te horen dat de kogel ook echt wel een flink stuk lager mocht. Uiteindelijk stootten Anouk, Ivo en Maartje ook nog nieuwe pr’s. Terwijl er 13 kronauten tegen kogels liepen te duwen begon Renee aan haar 3000m met Jasper als haas op de fiets ernaast. Na een zwaar bataweekend met meerdere etappes liep Renee een zeer nette 10:24 op gloednieuwe spikes. Na Renee aangemoedigd was en er een groepsfoto geschoten was bij de letters kon het hoogspringen van start. Het niveau lag net zoals de lat zeer hoog. Tot 1,55 konden de juryleden bijna geen foutsprongen noteren. Op 1,60 daarentegen begon het slagveld waarbij ruim de helft van de deelnemers de wedstrijd moest verlaten. Hieruit kwamen er wel twee pr’s tevoorschijn voor Fabian en Michelle. Koen, Gabe-Jan en Tim sprongen hierna een zeer sterke wedstrijd, maar konden niet tippen aan Gijs die over de 1,75 vloog. Hierna probeerde hij voor een pr te gaan op 1,76 maar lukte jammer genoeg net niet. Niet veel later kon je het klapblok horen voor de start van de 200 meters, die in realiteit tot aan de laatste twee series bestond uit 190 meter. Na een scherpe opmerking van Gabriel werden de startblokken toch nog naar de juiste lijnen verplaatst. Uit de tijden die over de juiste afstand zijn gelopen is toch nog een pr terechtgekomen voor Daan met 26,6. Rond het begin van de middag was het dan tijd om de goodiebags, verzorgd door Roy en Michelle uit te delen. Terwijl de 100m lopers begonnen met hun warming up was Hinkstapsprong van start gegaan met een recordaantal van drie deelnemers. Isabelle deed voor het eerst mee maar ging tijdens het inspringen al door haar enkel. Toch heeft ze nog pogingen gedaan en een automatisch pr van 8,34 in haar tweede poging. Ook bij de twee heren zorgde de tweede poging voor het beste resultaat maar jammer genoeg geen pr. Zodra hinkstapsprong klaar was klonk het startblok voor de 100 meters. Lars en Tim hadden de eer om als eerste weg gestart te mogen worden door Vincent. Beiden liepen ze een nieuw pr rond de 12,1 en 12,3. Welke nou precies klopt is de vraag, want handklokken blijkt nog best lastig te zijn over zulke korte afstanden. Gijs kon ze nog net tippen met een 12,0 en pakte hiermee ook de snelste 100m tijd van de dag. Bij de dames kwam Myrthe in dezelfde tijd over de lijn als Annabel op 13,7. In de laatste serie kwam onze voorzitter Dunya met 15,6s twee seconden later over de lijn als onze penningmeester Ivo met 13,6s. Terwijl de eerste 100m serie van start ging, vloog ook de eerste discus door de lucht. Ook hier liet Thijs R weer zien hoe je frisbee hoort te spelen met een zeer nette 37,68. Jitse ging undercover als Fabian de ring in en had Dunya, die in het veld stond om te meten, compleet gefopt totdat ze zich realiseerde dat Fabian nog nooit zo ver had geworpen. Daarnaast wierpen Anouk, Fabian (ja echt Fabian als zichzelf), Jitse(niet als Fabian), Thijs A en Ivo de discus naar mooie pr’s toe. Met de discus nog in volle gang begonnen de 400m lopers alweer aan hun warming up en merkten ze toch wel dat ze al veel hadden gedaan die dag. Na 3 series was het duidelijk dat een 400m toch echt nog steeds heel zwaar is. Iedere loper ging tot het gaatje, wat vooral terug te zien is in de kleine 2000 foto’s die zijn gemaakt op de dag. Bij de dames kwam Merel met een tijd van 1:00,6 als eerste over de lijn en bij de mannen was dat Lars met 56,2 wat meteen een pr was.
Na een paar Kronauten te hebben laten verdrinken in het zuur was het tijd om speer te werpen. Hier kwam Jitse voorgecalculeerd naartoe met het plan om zijn elleboog naar gort te helpen, het bleek te helpen en wierp een respectabele 45,42m. Bij de dames wierp Marjolein het verst met een afstand van 31,32m. Tijdens het inwerpen hielp Lars een van de speren door midden, hierop had Ivo hem uitgedaagd om de speer op te spalken met takjes en ducttape. Hier werd nog een schep bovenop gedaan dat als hij verder wierp dan Ivo’s eerste poging hij een treetje klok kreeg. Dit is hem na drie pogingen niet gelukt en kwam 3 meter te kort. Met alleen nog het verspringen en de zweedse op het programma gingen de kronauten in stoet richting de verspringbak. Onder aanmoediging sprongen Anouk, Tim, Gijs, Gabe-Jan, Bas en Nart nieuwe pr’s. Uiteindelijk liet Roy zien dat hij de techniek goed onder de knie heeft, maar zijn aanloop nog werk nodig heeft, met een geldige sprong van 6,36m. Bij de dames sprong Michelle daarentegen alles geldig en eindigde bovenaan met 5,05m. Na wat gepuzzel om alle teams vol te krijgen kon de zweedse estafette eindelijk van start. In serie een stonden MMMA, Ivo’s Harem en Team Zooitje in hun banen. Uiteindelijk liep team zooitje er met de winst van door en moest Ivo’s harem het af laten weten tegen MMMA. In serie twee met Kronos Mannen Team 1 en 2 samen met Sprintgroep 4. Hier liepen ze binnen 10 seconden van elkaar over de finishlijn. Team 1 pakte de winst met zes seconden naar de nummer 2: Team 2. Sprintgroep 4 moet toch nog echt even iets harder trainen willen ze kans maken. Na een lange dag jureren, sporten en gezelligheid hadden de deelnemers en vrijwilligers natuurlijk een net iets te koud klokje verdient. Hierbij willen we ook alle vrijwilligers helpen die deze dag mogelijk hebben kunnen maken, alle mensen die een camera vast hebben gehad en bijgedragen hebben aan de kleine 2000 foto’s en natuurlijk alle atleten die zorgden voor een topsfeer op de baan!

Batavierenrace 2021

| Roy van Zijl

Afgelopen week vond zowel de langste (qua absolute tijd) en kortste (qua gelopen afstand) Batavierenrace plaats. De 49e editie van deze prachtige estafetteloop vond helaas weer online plaats. Het grote voordeel; lopen waar en wanneer het voor iedereen uit kwam. Een aantal Kronauten liep hun etappe zelfs volledig op de UTrack!

Lars trapte de Bata voor team D.A.V. Kronos I af op de donderdagavond, door de vele lopers die ook meeliepen in het Universiteitsteam konden we slechts één team afvaardigen. Een mooie mix van lopers en meerkampers stond met wisselend zelfvertrouwen en zin aan de start.

Door de goede weersomstandigheden, met soms flinke windvlagen, kwamen de versnaperingen en verfrissingen waarin de commissie had voorzien zeer goed van pas voor de 23 atleten, waarvan de laatste laat op de zaterdagmiddag finishte.

Natuurlijk is het jammer dat het 'echte' Batavierenrace gevoel er niet was door de nieuwe variant van de wedstrijd. We hopen daarom ook enorm dat het volgend jaar weer op een normale manier door kan gaan.

Uiteindelijk heeft het team een zeer nette 14e plaats gehaald in het Algemene Klassement door 128.67 km te lopen in 9:35:29 uur. Alle lopers enorm bedankt voor jullie inzet en natuurlijk de commissie voor het samenstellen van het team en de verdere organisatie!

NSK Ekiden 2021

| Thijs van Aalten

Afgelopen weekend stond het online NSK Ekiden 2021 op het programma. Het vorige NSK was alweer een tijdje geleden, en dus waren de deelnemers er extra op gebrand om te knallen. 3 Kronos teams, bestaande uit 6 personen die samen de marathonafstand afleggen, maakten hun opwachting met als enige doel de winst! Om de wedstrijdspanning wat aan te wakkeren besloten de teams gezamenlijk te starten vanaf de Utrack. Iedere deelnemer had vanaf daar zijn eigen route uitgestippeld, met gedeeltelijk succes. Gelukkig wist iedereen uiteindelijk de Utrack weer terug te vinden.

Alle teams waren ingedeeld in het mannenklassement. Team Wincapabel (Chiel, Vincent, Casper, Thijs vA, Ivo V en Jasper G) maakte zijn naam deels waar door de 2e plek te pakken in het klassement. Team Kronos Masters (Lars vdV, Fabian, Rogier, Annabel, Marjolein en Ron) liet zien ook op leeftijd nog hard te kunnen lopen en werd 5e in het klassement, nipt voor het (oud-)bestuursteam bestaande uit Ivo S, Koen, Dunya, Renee, Jitse en Stan.

Al met al een perfecte voorbereiding voor de Batavierenrace over 2 weken!

Laphap

| Marjolein Bolten

Nu de eerste weken met trainingen er weer op zitten is het ook weer eens tijd voor een (ouderwetse) laphap. Wat natuurlijk staat voor eerst een rondje rennen/trainen (lap) en daarna gezamenlijke eten (hap :)). Natuurlijk in een nieuw jasje, namelijk via Discord. Maar dat mag de pret niet drukken!

Na nog even snel een rondje hard gelopen te hebben na een lange dag studeren, want mee doen aan de laphap zonder van te voren te trainen is natuurlijk valsspelen :p. Nog geen minuut uit de douche en daar stond de commissie met een bord vol met spaghetti en een toetje. Nu was de uitdaging om niet aan het eten te beginnen totdat de activiteit begon, een aantal kronauten deden dit erg goed, ik had om 1930 alleen nog mijn toetje over. Maar het was zeker lekker!

Tijdens de online discord borrel werden er nog een aantal mooie foto’s gemaakt en werd er nog gezellig nagekletst! Het was erg gezellig om iedereen weer te spreken en op naar de volgende activiteit!

We mogen weer trainen!

| Koen Kroep

De sneeuw is gesmolten, Kegel komt weer terug naar Enschede en de maatregelen om te sporten in groepsverband zijn wat versoepeld. Oftewel: vanaf Woensdag 3 maart is het weer toegestaan om in groepen te gaan trainen! In dit nieuwsbericht vind je de belangrijkste informatie voordat je weer terug naar de UTrack kan komen.

De trainingstijden zijn anders dan je gewend bent als gevolg van de maatregelen. De voorlopige trainingstijden vind je hieronder:

Maandag

 • 17:00 uur - 18:15 uur: Lopen en sprint

 • 18:30 uur - 19:45 uur: Lopen en sprint

Woensdag

 • 17:00 uur - 18:15 uur: Lopen, sprint, meerkamp en circuittraining

 • 18:30 uur - 19:45 uur: Lopen, sprint, meerkamp en circuittraining

vrijdag

 • 17:00 uur - 18:15 uur: Lopen, sprint en meerkamp

 • 18:30 uur - 19:45 uur: Lopen, sprint en meerkamp

Trainingsgroepen

Op dinsdag 2 maart 2021 is het mogelijk om je in te schrijven voor een trainingsgroep. Met deze trainingsgroep zal je blijven trainen totdat de maatregelen veranderen. Een groep zal bestaan uit maximaal 5 of 10 personen. Een link om je hiervoor in te schrijven vind je in de Kronos Whatsapp groep. Heb je problemen/vragen over het inschrijven? Stuur een bericht aan een bestuurslid of mail naar: bestuur@kronos.nl

Op woensdag is het voor meerkampgroepen mogelijk om zich in te schrijven voor een onderdeel. De inschrijvingen hiervan zullen openen op de website. Per locatie is het maar voor één groep mogelijk om je aan te melden.

Op vrijdag is het voor iedere groep mogelijk om je aan te melden voor een tijdsslot en locatie. Vermeld in je inschrijving je groepsgrootte en welk onderdeel je gaat trainen. De locaties die op vrijdag beschikbaar zijn vind je hieronder:

 • rondbaan

 • sprintbanen

 • verspringbak

 • discuskooi

 • heuvel voor kogelstoten.

Let wel op: Op vrijdag is het dus niet mogelijk om van de speerwerpaanloop en hoogspringmat gebruik te maken. Het grasveld is wel beschikbaar.

Op maandag en woensdag is het nu ook mogelijk om als groep je aan te melden voor een onderdeel. Dit kan via de agenda items op de website. Op maandag is het grasveld en de achterbocht van de Utrack echter niet beschikbaar! Je kan je aanmelden voor de volgende tijden:

 • Maandag 17:00 - 18:15: 10 personen

 • Woensdag 17:00 - 18:15: 10 personen

 • Woensdag 18:30 - 19:45: 30 personen

Maar het belangrijkste blijft wel: hou voldoende afstand van iedereen en hou je zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen. Ook binnen je groep dien je 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Alle maatregelen kan je nog nalezen in het coronaprotocol: Coronaprotocol Trainingen DAV Kronos

Wij hopen dat jullie net zoals wij veel zin hebben om de trainingen weer te hervatten en hopen iedereen weer snel op de baan terug te zien. Bij vragen en opmerkingen kan je altijd een bestuurslid aanspreken.

Het 65e bestuur der D.A.V. Kronos