Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Verenigingsweekend

| Ivo Stapel

"Dus kom naar Danny’s Autopaleis!

Auto’s voor een mooie prijs

Handgeschakeld of automaat

Tien jaar oud of in nieuwe staat

Het maakt niet uit, dus wees goed wijs

En kom naar Danny’s Autopaleis"

Het is de tekst waarmee Rita Zwakkelhoef (61) uit Epe ruw werd wakkergeschud zaterdag 23 april rond 3 uur s'ochtends. "Onacceptabel" aldus Gijsbrand Zwakkelhoef (67). "Ik stond met angst voor eigen leven op de overloop."

Hoe zijn we in deze benarde situatie beland? Lees snel verder voor het verhaal achter deze heftige ervaring van Epe's grootste schandaal sinds de afgebroken deurklink bij basisschool Bernardus.

Het is een zonnige vrijdagavond, de avondzon schemert door het treinraam naar binnen. De rust en kalmte van de trein die snel maar stabiel over de rails richting Hengelo versnelt wordt weerspiegeld in de passagiers. Een krant wordt gelezen, rustig luistert een man van middelbare leeftijd naar het album van Sinatra en achterin de sprinter praten 2 vrouwen die hun gloriedagen reeds gezien hebben weemoedig over de tijden van vroeger. Tot plots de trein bij station Kennispark tot een verwachte doch ruwe stilstand komt, de stilte wordt doorbroken door een meute groene hooligans. "Gast 'Vo voor kegel" wordt geroepen door een jongeman gewikkeld in een groen gewaad terwijl hij zijn blauwzilveren zonnebril van zijn hoofd naar zijn borstzakje verplaatst. Voorbij is de stilte, het 28e Kronos verenigingsweekend is begonnen.

Vanuit een achterhoek in de trein kijken 2 vrouwen om richting de dubbele vierzitters in het midden van de trein. Enthousiast horen ze verhalen van een blondharige jongeman. "Vandaag heb ik al 2 uur in de trein gezeten om naar Almelo de Riet te gaan" vertelde hij enthousiast. De vrouwen bedachten zich wat je nou in hemelsnaam in Almelo te zoeken zou kunnen hebben als weldenkend mens. Al snel kwam verduidelijking van de situatie. Het gesprek onthulde een principe waarover weddenschappen afgesloten konden worden, de initiatiefnemer stelt een wed voor. De verliezer van deze weddenschap zou zich moeten begeven naar station Almelo de Riet, waar deze vervolgens met het gebruik van een rietje een machtig flesje Grolsch naar binnen vouwt. De volta van het systeem zit echter in de ironie dat de winnaar van de weddenschap ook zichzelf richting Almelo moet begeven, de term winnaar mag dan ook niet echt gebruikt worden bij deze weddenschap.

Al gauw sloeg de invloed van deze groen geklede hooligans om zich heen. Alsware sekteleden spraken deze zogeheten Kronauten nietsvermoedende treingangers aan om hun piramidespel te komen ondersteunen. "Word je ook lid van Kronos? Je zit wel in de Kronos Coupe hoor, haha" hoorde je deze sluwe rakkers onschuldige burgers bij zich te betrekken. Daarnaast werden er buitensporig veel foto's gemaakt van activiteiten die door weldenkende burgers als apart worden beschouwd. De trein kwam tot stilstand in het zonnige apeldoorn. Zo snel als ze gekomen waren was de groene invloed verdwenen en keerde de rust en welvaart terug in de sprinter. Na een net zo wispelturige busrit kwam de groep aan in Epe. Met een apocaliptysch gebrul verwelkomde de groep een bebaard individu die zwart leek te rijden in een belbusje van Arriva.

Na een korte wandeltocht kwam de groep aan op de Atletiekbaan van CialVo. Daar werden tentjes opgezet, eten klaargemaakt en de eerste lauwe klokjes naar binnen getankt. Onder leiding van verschillende als jungledieren geklede ploegleiders, deden de Kronauten mee aan een pubquiz georganiseerd door Roy en Marnick. Drie leden van het 65e bestuur hebben deze situatie mooi aangepakt om hun trauma's van de vorige pubquiz te vergeten. Na het prikkelen van de breinen ging de muziek aan en de tap open. Daarnaast werd er een Crazy 66 uitgedeeld en deze leidde al gauw naar Vincent die met een microfoon het volkslied van Epe aan het zingen was.

De volgende uren zijn wat vaagjes in de gedachten van de schrijver, dus ik zal een paar flarden geven van de rest van de avond:

  • Af en toe werd een rustige en een beschaafde borrel opgeschrikt door verschillende individuen die ineens Fabian hebben gebrast.
  • Onder luid gejuich werden er 330 ml klokjes via de meest gore koffiemokken ter wereld naar binnen gevouwen onder strakke jurycontrole van Dunya, Daan en een Adtmeister.
  • Verschillende andere crazy 66 onderdelen werden beoefend wat leidde tot gezang, acrogym, nachtelijke sprintjes, rioolkruipen en het schrijven van poëtische brasbrieven en slogans.

Na een zeker moment maakten de Kronauten zich op voor een nachtelijke duurloop. Door een overmaat aan aanmeldingen leidde dit tot de best bezochte nachtelijke duurloop in 5 jaar tijd. Na het volgen van een enthousiaste Gerber in het bos, kwamen sommige Kronauten er achter dat de combinatie van pils en rennen toch anders bleek dan gehoopt. Een enkele Kronaut vergat zijn voeten op te tillen bij een drempel en ging mieters op zijn snufferd. Na een verfrissende duurloop gingen sommige Kronauten verder om nog even een nachtelijke 400 meter te lopen, als voorbereiding op de competitie.

Na deze verfrissende sportactiviteiten werd hard verder geborreld en werd er een mooie karaoke aangeslingerd. Dit bleek toch met iets meer volume gepaard te gaan dan initieel verwacht en dit zorgde voor verschillende dutjes die ruw werden verstoord.

Na een kort en koud nachtje werden de Kronauten gewekt door een enthousiaste commissie, na een broodje en een glaasje water maakte de groep zich op om naar het prachtige oude stadscentrum van Epe te vertrekken. Hier werd competitief gestreden om de hoogste prijs in de Crazy 66. In groepjes zijn hier mooie foto's gemaakt, vorkjes gehaald bij de snackbar en heeft Anne een voorraad aan kwark gekregen die ze lang had kunnen gebruiken, als ze deze niet had laten liggen in Epe.

Na de lunch konden de Kronauten genieten van een mooie speurtocht in het bos. Naast vlaggetjes en stempelkaarten werden er een aantal buurtbewoners gevonden met een variërende zuurgraad. Waar bij post 1 een vrouw te vinden was met een zuurgraad zo hoog dat je er esters mee kan katalyseren, waren er ook een aantal enthousiaste locals met lieve hondjes die eens gingen kijken wat er allemaal gebeurde. Na een verfrissende wandeling door het bos kwamen de Kronauten terug om uit te rusten van hun avonturen, hier werden een aantal potjes voetbal gespeeld en de rest van de Crazy 66 afgemaakt door een aantal enthousiaste teams.

Na het eten werden er 1 voor 1 groepjes ontvoerd en in een random gat op een heide uit de auto geworpen. Ze kregen een kaart en een aantal leuke activiteiten om te doen onderweg en zo was de dropping begonnen. Onderweg werden mooie foto's gemaakt, schommels geterroriseerd en een snackbar bezocht. Na een aantal lange en een aantal korte routes terug richting de Atletiekbaan begon een laatste feestavondje. Hier stond het Kronos kampioenschap bakken trekken nog steeds als prominent onderdeel op het programma. Na een felle strijd heeft Daan het af moeten leggen tegen Casper en zo werd er een ware Kronos kampioen geboren. Na een extra 400 meter training in de nacht kwam ook deze mooie dag tot een einde.

Zondag ochtend kon de groep lekker rustig opstaan door hun tentenkamp op te ruimen en een survivalrun training te volgen van Casper. Na een mooie training, waar de Kronauten veel nieuwe technische vaardigheden hebben geleerd begon de eindstrijd. Hierin werd al gauw duidelijk dat het survivalrunnen in een apen-onesie meer voordeel oplevert dan survivalrunnen in een zebra-onesie.

Na deze mooie activiteit werd er een vermoeide en brakke bus en treintocht terug naar Enschede volbracht. Kronautjes konden weer heerlijk gaan slapen en zich voorbereiden op het mooie Bata weekend. Super'Vo voor de commmissie die dit prachtige weekend heeft neergezet en Vo voor kegel.

Maar wat is er nu gebeurd met de familie Zwakkelhoef? We zullen er nooit achterkomen? Het enige dat we weten is dat Epe nooit meer hetzelfde zal zijn.


Reacties

Je moet ingelogd zijn om te reageren of reacties te bekijken.