Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Kronos wint de 50e Batavierenrace!

| Roy van Zijl

50 Kronauten versus 175 kilometer hardlopen tijdens de 50e Batavierenrace, aan de titel van dit verhaal kan je wel raden wie deze strijd overwinnend afsloot. Wie een overwinning voor Kronos team 1 had voorspeld voorafgaand aan de Bata, had ik (en met mij vele anderen) voor gek verklaard. Ook team 2 deed het uitermate goed, ondanks dat zij net hun doel van top 50 misten (onder andere door een zeer discutabele tijdstraf), waardoor heel Kronos terug kan kijken op een prachtige jubileumeditie van de Batavierenrace.

Al vroeg op de vrijdag was de commissie druk bezig met het ophalen van busjes, boodschappen en vermiste hulptroepen die zouden helpen met koken maar ondertussen spelletjes pesten aan het doen waren met onze Amsterdamse vrienden van Aquila. Na een goed-vullende pastamaaltijd vertrokken de twee nachtploegen naar Nijmegen in de door Kronos-stickers opgepimpte busjes terwijl de overige Kronauten nog even wat nachtrust gingen verstoren bij de andere aanwezige SAV's alvorens wat korte uurtjes slaap te pakken.

Lars en Gijs mochten het spits afbijten voor het 1e en 2e team respectievelijk. Lars zette de toon voor het 1e team door direct als 8e te finishen, ondanks een [volgens hemzelf 'zware'] blessure opgelopen tijdens het beachvolleyballen die middag. Gijs had speciaal voor deze gelegenheid zijn Kronosgroen (of waren die Bata-shirts nu rood) weer uit de kast getrokken en zette een keurige tijd neer.

De nachtploegen mochten zich daarna een weg door het duister banen. En dat vinden van die goede weg bleek nog wel een uitdaging, met borden die de verkeerde kant op stonden en bijzondere afdalingen richting de Rijn alvorens een ellenlange beklimming om diezelfde rivier over te steken. Na een nachtje navigeren met alleen een hoofdlampje vond team 1 (na mooie etappes van Casper H, Jasper G, Dunya, Thijs v A, Rogier, Loek, Fabienne en Merel L) zicht terug op een prachtige 4e plaats in het algemene klassement. Fabian, Ivo, Rick, Willem, Koen, Thijs R, Ella en Jelmer mochten zich voor team 2 een weg door de nacht banen alvorens zij de top 100 van het klassement binnenslopen.

Terwijl de nachtploegen zich een weg door de Achterhoek baanden stonden de ochtendploegen al zeer vroeg te trappelen om hun deel van deze estafette te volbrengen. Direct na de herstart in Ulft werd al duidelijk dat zij wel waren vergeten te ontbijten, want de andere teams werden opgevreten alsof ze niet bestonden. Team 1 snelde dankzij Yorick, Carina, Samantha en Gerber naar een 1e plek in het algemene klassement, waarna Nart, Twan, Freek en Basile deze positie alleen maar verstevigden. Voor team 2 mochten Daniel, Anna, Suze, Anouk, Matthijs, Fabian A, Tim en Gabriel de eer hoog houden. Zij sleepten het team naar een mooie 60e plaats in de tussenstand.

Daarna was het tijd voor de enigszins uitgeslapen middagploegen om hun weg naar Barchem in te zetten en de Bata binnen te halen in Enschede. Team 1 had een voorsprong van 7 minuten te verdedigen ten opzichte van onze Britse concurrenten, iets dat de spanning goed voelbaar maakte voor de inmiddels teruggekeerde andere ploegen (of wakker geworden, in het geval van de meesten van hen). Vincent, Thijs V, Michelle, Marnick, Steef en Isis deden precies wat van hen gevraagd werd en liepen zelfs nog verder uit in het algemeen klassement. Hierdoor hadden de slotlopers, Stan en Anne, een veilige marge van 18 minuten op de naaste concurrentie voorafgaand aan hun etappe. Voor team 2 kwamen Jurgen, Sander, Pytrix, Twan B, Jorge en Marjolein in actie in de middag. En ware het niet voor een zeer discutabele wisselstraf, dan hadden zij makkelijk de top 50 ingekomen. Helaas mocht dit niet zo zijn en vond team 2 zich terug op een 62e plaats.

Een grote groep Kronauten had zich inmiddels verzameld op de eigen UTrack om de slotlopers binnen te schreeuwen. Er werden al leuzen uitgeprobeerd ("It's coming home!") en plannen voor rellen die je normaliter alleen in het voetbal ziet gemaakt (volgend jaar ook van die fancy rookfakkels svp). Na een uitgestelde start was het tijd dat de hartslag toch echt even goed omhoog ging. Stopwatches werden bij de hand gehouden om de mogelijke verliezen in de gaten te houden en de nodige anti-stress-Klokjes werden vast naar binnen gewerkt om de zorgen wat te verminderen. Maar niets van dat alles was nodig aangezien Anne een sublieme slotetappe liep, ondanks de grote druk die zij voelde, en bijna 6 minuten pakte op de directe concurrentie met een schitterende tijd. En dat nog met het showen van de Kronos vlag, iets dat door het aanwezige publiek werd afgeraden, aangezien er gewoon een goede tijd moest komen. Maar dat bleek uiteindelijk helemaal niet nodig door deze mooie prestatie. Hierdoor kon er rustig een feestje worden gebouwd langs de kant. Dit feestje werd extra versterkt door de binnenkomst van Maartje met Kegel, die ook een supertijd neerzette.

Een luid gejuich ging op toen Stan zijn groene haardos als een van de eerste mannelijke lopers verscheen op de baan. Met een prachtige eindsprint, die hij zelf iets te vroeg ingezet vond, bevestigde hij de overwinning voor Kronos team 1 op de 50e Batavierenrace. Een unieke en prachtige prestatie die we hopelijk nog eens mogen herhalen. Ook Daan liep een mooie slotetappe, al deed hij bijna wat twee van zijn voorgangers ook deden (looking at you Roy en Thijs R); enigszins over je nek gaan bij de finish. Maar de pijn voelde de Kronauten al lang niet meer door de euforie die er was gekomen door het prachtige resultaat. Een 1e plek voor team 1, en een 61e plek voor team 2!

De avond werd ingeluid met een lekkere BBQ (of een goede Zuid-Afrikaanse Braai, aldus Daniel) bij Anne thuis, waarin de meest unieke Hamburgers gecreƫerd en de verschillende soorten gegrilde groenten smakelijk verorberd werden. Om 23 uur precies (ofja met een tien minuten speling) was het dan tijd voor het grote moment; de prijsuitreiking in de goedgevulde Bata-tent. Een aantal Kronauten moesten nog even plankgas en sprintend vanuit het verre Raalte komen om dit moment niet te missen, maar ook zij hebben dit gered (mogelijke boetes kunnen vast wel naar Tim, Michelle). Na een tijdlang wachten in de coulissen was het dan eindelijk tijd om de bokaal in handen te krijgen en het applaus in ontvangst te nemen. Kronos bevond zich in grote getalen op het grootste podium dat menigeen gezien heeft, een prachtig aangezicht en voor iedereen een onvergetelijke ervaring.

Al met al kunnen we terugkijken op een van de hoogtepunten uit het bestaan van de vereniging en we kunnen niets anders doen dan nagenieten en iedereen die heeft gelopen, georganiseerd (super gedaan commissie), aangemoedigd of op andere manieren heeft bijgedragen te bedanken voor hun inzet. Samen kun je prachtige prestaties neerzetten en dat is hier overduidelijk bevestigd! Uiteraard hopen we dit volgend jaar te herhalen, we're running it back!


Reacties

Je moet ingelogd zijn om te reageren of reacties te bekijken.