Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Regenachtige FLAAT

| Ivo Stapel

"Oef hebben jullie het weerbericht al bekeken? Hoe groot is de kans dat de flaat door gaat?" Deze woorden krijgt de voorzitter van de prestigieuze FLAAT commissie binnen op zijn telefoon op vrijdag 20 mei rond een uur of 2 s'middags. Code Geel en oranje teisteren de zuid-en-oostflank van Nederland, onweersbuien en donderwolken drijven als eendjes op het water richting Enschede. Een spoedoverleg vind plaats, de consensus is duidelijk, niets is belangrijker dan het continueren van het meest prestigieuze atletiektoernooi ter wereld. Na verschillende schietgebedjes en regendansjes hebben de weergoden zich van hun gunstige kant laten zien en spleten ze de hemel open en maakte de donderwolken ruimte voor zonneschijn.

Langzaam druppelen de eerste deelnemers binnen en warmen speakers Stan en Lars zich op voor een speakersessie zo luid, dat de bejaarde bewoners van de Box er nog jaren over doorzeuren. Na een van de meest karige opwarmsessies ooit beschouwd op de mooie Utrack, kon het eerste evenement beginnen. De 4x100m relay achterwaarts. Na een aantal verwarrende proefstartjes, stonden de deelnemers klaar voor de start. Focus, snelheid en pure wilskracht werd gebundeld in de harten van onze deelnemers. Een oorverdovende stilte viel over het veld. Tot uit het niets een startklapper het startschot gaf. Onder luid gejuich en gebrul gingen de eerste deelnemers van start en merkten we dat een 100 meter achteruit toch nog in een relatief korte tijd afgelegd kan worden. Met een tijd van 1:28:89 kwam team V.A. Coq Junior als eerst over de finish. Een prachtige tijd voor een prachtig evenement.

Na de estafette begonnen verschillende technische onderdelen. Bij de 60 meter horden op een relatief nat tartan, liet Chiel zien dat Dunya niet de enige duikboot van de vereniging is. Na de tip te krijgen om eerder te springen voor een snellere tijd, dook hij onder een horde door het waterige tartan in. Naast deze mooie actie voerde Willem zijn team aan om als enige een tijd van onder de 10 seconden neer te zetten op de 60mH. Ook bij het discuswerpen schitterde Willem als een herodotische Olympiër. Na een prima standworp over de 27 meter en een ongeldige worp in het net, besloot hij zijn laatste discus dusdanig hard de kooi uit te smijten dat hij naast de discus, ook zichzelf uit de kooi op het gras mieterde. Marnick maakte zijn favorietenrol waar, en liet de vrijwilligers bij het discuswerpen graag een stukje rennen voor het opmeten van zijn discus. Bij het hoogspringen werd de hoogte van 1,80 behaald door een merendeel van de Kronauten. Dunya bewees maar weer eens een duikboot te zijn, door na een stabiele 1 meter te springen, toch onder de 1,20 heen te duiken. Met de 100 meter lieten de deelnemers even zien hoe hard zij zichzelf over de finishlijn konden pompen. Lars Willemsen mieterde zichzelf over de finish met een tijd van 12,23. Een tijd waar menig Kronaut jaloers op kan zijn.

Na de technische onderdelen zag je de gezichten van de deelnemers wit wegtrekken. De donderwolken verschenen boven de hoofden van de deelnemers van de eerste 800 meter serie. Toen de eerste serie van start ging begonnen een aantal deelnemers op relatief rap tempo en zakten daarna toch een tikje in. Thies kwam als eerste over de streep in de eerste serie met een nette tijd van 2,25. In de tweede serie ging Willem er wederom hard vandoor, maar werd in gehaald door Chiel die het de tijd van Thies verbrak met een mooie 2,20.

Toen de 800 meter ten einde was gekomen vond er een incident plaats. De oorzaak en essentie van het probleem is op te delen in twee incidenten waar door uren aan hard werk de scherpte en het oog voor detail verloren raakte aan verschillende organisatoren. Vanuit het secretariaat werd hard gewerkt om de uitslag te verwerken en werd een lijst opgesteld van deelnemers. Deze werd allereerst op inschrijfdatum gesorteerd, vervolgens benoemd bij naam, vervolgens het totaalaantal punten en afsluitend met de totale eindpositie. Vanuit de speakers werd hard gewerkt om de sfeer van de wachtende deelnemers er in te houden. Een tweevoud aan wedstrijden werd georganiseerd, een combinatiewedstrijd van een 400-Milka-400 en een 400-Tequila-400. Nadat deze wedstrijden op fenomenale wijze zijn beëindigd, heeft hier ook het scherpe oog van de speakers een deukje opgelopen. Toen het moment eenmaal daar was om de prijsuitreiking te doen heeft het noodlot om zich heen gegrepen. Waar het secretariaat de uitslagen rechts van het puntenaantal heeft beschreven, hebben de speakers de inschrijfvolgorde links van de teamnamen als rechtmatige uitslag beschouwd en doorgegeven. Dit heeft geleid tot de volgende nare omstandigheden:

  • Team 1 volgens inschrijfvolgorde, was Team 5 qua uitslagen
  • Team 2 volgens inschrijfvolgorde, was Team 1 qua uitslagen
  • Team 4 volgens inschrijfvolgorde, was Team 2 qua uitslagen
  • Team 5 volgens inschrijfvolgorde, was Team 4 qua uitslagen
  • Teams 3,6 en 7 hebben ondanks dat hun uitslag juist is doorgegeven een verkeerd beeld gekregen van de competitie.

Naast dit incident was dit een fantastisch moment, de 400 Tequila 400 werd gewonnen door onze voorzitter op voet gevolgd door de voorzitter van de Flaat, zo heb je altijd baas boven baas. Daan vond zijn shotje Tequila zo lekker, dat hij ook in het bos de grasjes en plantjes nog even wilde laten genieten van dit shotje, door alles er daar uit te gooien aan het eind van zijn wedstrijd. In het 2e klassement heeft Lars zijn titel behouden op de 400-milka-400, ook Vincent heeft hier een mooi resultaat neergezet.

Na de uitslag hebben wij het allergrootste adtje selfhype van huize AAA3 gezien. Dit was zeer mieters,vele klokjes en weizen zijn hierop gedronken. Initieel besloten de meeste deelnemers hun resultaten te vieren in de vestingbar. Maar gezien de situatie daar vrij lame was, keerden ze al gauw terug om de pitcheradt van Daniel te kunnen aanschouwen. Na een strakke tijd, net over de 10 minuten. Besloot Daniel ook zijn maaginhoud gedeeltelijk terug te storten in zijn pitcher. Willem was zo druk bezig met feest vieren dat hij was vergeten zijn blikje klok uit zijn tas te halen. Deze had zichzelf onfortuinlijk geopend wat leidde tot Willem die een spies trok in het midden van het sportcentrum.

Het was een mooi evenement, vele interesses in atletiek zijn ontdekt, vele klokjes zijn opgedronken en het was een mooi evenement. Voor de uitslagen is het mogelijk om te kijken op: Uitslagen FlAAT

We hopen iedereen volgend jaar terug te zien bij de 6e editie van de FLAAT


Reacties

Je moet ingelogd zijn om te reageren of reacties te bekijken.