Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Kronos boven in Groningen

| Roy van Zijl

Jullie zijn vast allen bekend met het gezegde: 'Er gaat niets boven Groningen'. Tijdens het NSK Meerkamp bewezen onze Kronauten maar eens te meer dat er ook niets boven Kronos gaat. Roy en Michelle pakten de Nederlandse studententitel op de tien- en zevenkamp, Merel W het zilver op diezelfde zevenkamp en Nart het brons op de loopmeerkamp. Een uitgebreid verslag vanuit het zonnige hoge Noorden:

Matadoren op de tienkamp

Stipt om 11 uur op de zaterdagochtend stonden de eerste Kronauten aan de start van hun tienkampavontuur. Ondanks een wat zware nacht hieraan voorafgaand voor een enkeling waren zij allen fris en fruitig. De jury was dit echter nog niet waardoor de start wat werd verlaat nadat er iemand eindelijk een werkende printer had gevonden. Op de rood met witte stippen versierde baan - gekke vorm van kunst - snelden de heren naar de finish van misschien wel het simpelste onderdeel wat hen de komende 36 uur te wachten zou staan: de 100 meter sprint. Roy pakte de zege in een zeer nette 11.72, goed voor 707 punten. Willem zette de klok stil op 13.56, Ivo op 13.92, Rick op 14.32 en Koen liep een 14.52. Daarmee hebben we direct onze Kronos-matadoren voorgesteld. Dan nog een simpele uitleg van de tien- (en zeven-)kamp; iedere prestatie op een onderdeel vertaalt zich naar een aantal punten, wie over 10 (of 7) onderdelen de meeste punten verzameld wint.

Bij het verspringen wist Roy een nieuw persoonlijk en clubrecord te springen met een afstand van 6.86 meter! Hierbij bezorgde hij ook fotograaf van dienst Lars (vooral even alle foto's bekijken; een aanrader!) een zeer aangename zanddouche. Onder toeziend oog van jurylid Basile haalden ook de andere Kronauten mooie prestaties in de zandbak. Onze heren mochten vervolgens rustig aan doen en de armen aan het werk zetten tijdens het kogelstoten. In een erg spannende interne strijd pakte Ivo net de winst over Willem, dat ligt dan toch aan die intimidatie-trainingen van de laatste tijd. Bij het hoogspringen liet Koen zien uit welk hout hij gesneden was door de interne Kronosstrijd te winnen met een hoogte van 1.66 meter. Als afsluiting van dag 1 mochten de Kronauten zich vermaken met een enkel rondje atletiekbaan; de 400 meter. Moegestreden konden onze mannen terugkijken op een uitstekende 1e dag met een aantal mooie PR's en prestaties.

Zeer vroeg op de zondagochtend (na voor sommigen weer een korte nacht maar daar lezen jullie verderop meer over) mochten de mannen zich opmaken voor de angstgegner van de tienkamp: de 110 meter horden. De 1.07 m hoge scherprechters bedoeld om het kaf van het koren te scheiden zijn al een hel als je jezelf goed voelt, laat staan als onderdeel numero 6 met het melkzuur nog vol aanwezig in de benen. Ivo en Rick besloten om zichzelf te sparen voor de overige 4 nummers en zodoende dit onderdeel te laten schieten. Roy, Koen en Willem baanden zich een weg door de tegenwind naar mooie tijden, voor Roy zelfs een PR. Gelukkig konden de tienkampers zich daarna weer opladen tijdens het discuswerpen. Onder toeziend oog van coach Thijs werden op de mooiste manieren schijven het veld in gesmeten. Vooral Willem hield het goed spannend door zijn eerste twee worpen ongeldig verklaard te zien worden.

Wat volgde was een goede 4.5 uur aan polsstok(schijnt)hoog(te moeten zijn)springen waarin onze Kronauten het vooral heel erg aan de stok kregen met zichzelf. Helaas wisten Koen, Ivo en Rick de aanvangshoogte niet te halen. Willem kon zijn mooie prestatie van de competitie ook net niet evenaren. Roy steeg letterlijk boven zichzelf uit door de magische 3 meter barrière te halen. Wat volgde was het speerwerpen onder leiding van de meest capabele jury die er ooit bestond omdat deze bijna volledig door Kronauten gevuld was. Roy, Ivo en Willem wisten alle 3 hun PR aan te scherpen op dit een na laatste onderdeel.

Tot slot mochten onze matadoren zich rap over het tartan spoeden tijdens de helse afsluitende 1500 meter. Met de gedachte aan pizza in het vooruitzicht plus de eeuwige roem van het voltooien van de tienkamp wisten zij zich allemaal over de finish te hijsen. Rick sloot zijn eerste tienkamp af met een totaal van 1815 punten en een 25e plaats. Ivo haalde 2328 punten voor plek 24. Koen scoorde 2573 punten en pakte daarmee plek 21. Willem troefde hem net af met 3229 punten en een 18e plek. Roy behaalde 5651 punten over de tien onderdelen, wat hem een mooie tweede plaats op de tienkamp opleverde, met 11 punten achterstand. Echter door de - in dit geval bijzonder gunstige - regeling dat voor de uitslag van het NSK het slechtste onderdeel per persoon niet mee telde kreeg hij alsnog het goud omgehangen!

Titanenstrijd op de zevenkamp

De Kronos vrouwen hadden een eer hoog te houden nadat zij het volledige podium bij de vorige editie van dit NSK groen lieten kleuren. Met een van deze vrouwen helaas aan de zijlijn werd het een lastige klus om deze mooie prestatie te evenaren. Niettemin gingen Michelle, Merel W, Maartje en Isabelle vol goede moed hun meerkamp in. Beginnende met die vermaledijde horden; tien stuks van 83.8 cm hoog, verspreid over 100 meter. Merel en Michelle maakte er een spannende strijd van waarin Michelle net de overhand had en met een PR van 15.33 seconden de winst pakte. Zij wist even later bij het hoogspringen vriend en vijand te verbazen door niet 1, niet 2, maar zelfs 3 keer haar persoonlijk record te verbeteren van 1.60 m naar 1.69 meter!

Tijdens het kogelstoten liet Isabelle zien goed in vorm te zijn door naast haar eerder gelopen PR op de horden, ook hier haar persoonlijk record te verbeteren! Maartje kwam helaas net niet aan haar afstand van vorig jaar. Vervolgens was het tijd voor de 200 meter, het afsluitende onderdeel van de eerste dag. Merel W bewees haar talent op deze lange sprint afstanden en snelde naar de winst in een mooie 26.72. Michelle pakte haar 3e PR van de dag met een 27.47 en ook Isabelle pakte haar 3e PR met 30.56 seconden. Maartje bleef helaas net 14 honderdste boven de 30 seconden.

Dag 2 van de zevenkamp begon traditioneel met het verspringen, minder traditioneel begon deze ook al om 10 uur 's ochtends, iets dat minder bevorderlijk was voor de prestaties. Alle Kronauten wisten hier degelijke prestaties neer te zetten, helaas werden er geen PR's gehaald. Dit was echter anders bij het een-na-laatste onderdeel; het speerwerpen. Michelle wist hier een dik PR te gooien met 36.54 meter. Merel bleef hier niet ver achter met een keurige 34 meter precies. Dit alles zette een onderling Kronos-duel op als geen ander. Het gat tussen Merel (op dat moment plek 2 in het klassement) en Michelle mocht op de afsluitende 800 meter niet groter zijn dan 15 seconden. De spanning was om te snijden, tot trillende handjes aan toe.

Op deze afsluitende 800 meter was het Merel die haar zinnen had gezet op deze 15 seconden, waarvan ze er al 10 pakte op de eerste ronde! Na luid toejuichen van alle aanwezige Kronauten finishte zij in een zeer nette 2:21,57, haar 2e tijd ooit. Michelle vocht voor haar leven en finishte in 2:35,83, opnieuw een PR en precies binnen de tijd die zij moest lopen om de titel te bemachtigen! Zij sloot haar meerkamp af met 4752 punten, Merel eindigde op plek 2 met 4659 punten. Als een paal boven water stond dat de Kronos vrouwen boven alles en iedereen uitstegen, gezien plek 3 op het podium 'slechts' 3753 punten haalde. Ook Maartje sleepte zich over de finish in een nieuw PR van 3:01,67 waardoor zij in totaal 2648 punten haalde, goed voor plek 10. Isabelle moest helaas de strijd staken op de 800 meter maar finishte uiteindelijk haar zevenkamp met 1953 punten op plek 23.

Bikkelen op de loopmeerkampen

Tijdens dit NSK stonden er ook een loopmeerkamp voor de mannen en vrouwen op het programma. Deze vijfkamp bestond uit een 100 m, een 800 m en een 5000 m op dag 1 en een 400 m en 1500 m op dag 2. Bij de mannen verschenen Tim vdK en Nart aan de start, bij de vrouwen representeerden Anne, Anna en Dunya het Kronosgroen. Deze loopmeerkamp was anders opgezet qua klassement, in de zin dat de nummer 1 bij een onderdeel 100 punten ontving ongeacht de tijd, de nummer 2 95 enzovoorts. Boemelraces en tactieken konden dus uit de kast getrokken worden hier!

Tim besloot direct zijn sprinttalent te laten zien door de 100 meter met overmacht te winnen in een tijd van 11.87. Ook Nart liep een nette 12.60. Anne had helaas teveel last om alle onderdelen te doen en besloot zich te sparen voor alleen de 5000 meter. Anna en Dunya begonnen hun meerkamp met een flinke tegenwind en tijden van 15.87 en 16.34 seconden. Op de aansluitende 800 meter liepen zij ook weer sterke tijden. Bij de mannen liepen zowel Nart als Tim erg sterk wat zorgde voor mooie tijden en veel punten! Tijdens de 5000 meter zagen we Anne haar entree maken, helaas is haar uitslag niet terug te vinden maar het zag er goed uit! Ook Dunya en Anna wisten zich op een mooi strak tempo door de 12.5 rondes heen te werken. Dit gold ook voor Tim en met name Nart, die beiden een keurige eindsprint er uit gooiden voor mooie tijden.

Op de tweede dag werkten de mannen zich met heel mooie tijden, zelfs een PR voor beiden, door de 400 meter heen! Helaas was Dunya uitgevallen bij de vrouwen, waardoor het aan Anna was om de Kronos eer hoog te houden en dat deed ze met stijl! Op de afsluitende 1500 meter wist zij net haar concurrente er uit te dippen waardoor ze uiteindelijk een mooie 5e plaats overhield aan haar debuutwedstrijd! Bij de mannen werd het heel spannend voor het podium. Nart wist precies zijn direct concurrent er in de eindsprint uit te sprinten, maar dit was net niet genoeg voor het zilver. Hij mag toch zeer trots zijn op het brons dat hij meenam naar Enschede. Tim pakte de altijd vervelende 4e plek maar liet zien zich als sprinter goed te kunnen mengen in dit lopersgeweld.

Gezelligheid boven alles

Naast al deze prachtige prestaties was het natuurlijk vooral ook een leuk weekend voor alle aanwezige Kronauten. Merel L, Thijs en Marnick waagden zich nog aan het discuswerpen in bijzonder lastige omstandigheden, waarna Merel ook nog eens een nieuw PR liep op de altijd zware 800 meter. Ook jullie allemaal zeer nette prestaties!

Sommige Kronauten waren al op vrijdag aangekomen om Groningen stad eens te verkennen, met wisselende resultaten die op zaterdag nog merkbaar waren. Op diezelfde zaterdag werd de wedstrijd afgesloten met een lekkere (of toch pittige) curry alvorens de Kronauten hun feeststemming aanslingerden voor een traditioneel NSK feestje. Dit kon uiteraard niet zonder het plaatsvinden van het ludieke NK Vlalikken, een evenement waar je bij moet zijn geweest om het te begrijpen. Bekijk vooral de foto's die Lars er van heeft gemaakt, maar doe dit niet tijdens het eten. Na een geslaagde avond was het dan toch tijd om jezelf zo goed als dat kon op te laden voor die altijd zware dag 2.

Het mooiste van het doen van een meerkamp is de voldoening wanneer je hem voltooid hebt. Ben je pas een atleet als je een tien- of zevenkamp hebt voltooid? Zij die het gedaan hebben zeggen van wel, maar daar is uiteraard ruimte voor discussie over. Feit blijft dat het afronden van een meerkamp een prestatie op zich is die beloond moet worden, en dat werd zeker goed gedaan door toedoen van een heel grote stapel pizza's voor weinig geld. Nadat deze opgepeuzeld waren konden de Kronautjes moe en tevreden weer terug afreizen naar het ineens zuidelijke Enschede. Een prachtig weekend met meer dan prachtige prestaties komt hiermee ten eind en volgend jaar gaan we er weer net zo'n feest van maken met zijn allen!


Reacties

Je moet ingelogd zijn om te reageren of reacties te bekijken.