Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

kronos nieuws

NSK Weg in Rotterdam met lekker loopweer

| Marjolein Bolten

Afgelopen zaterdag 13 november reisden 14 Kronauten af naar het verre Rotterdam voor de Nederlandse Studentenkampioenschappen (NSK) weg, waar we meededen aan beide afstanden, de 5 km en de 10 km. Het NSK maakte onderdeel uit van de jaarlijkse Erasmusronde. De reis was niet voor niets, we zetten mooie tijden neer, persoonlijke records en zelfs podiumplekken.

De meeste Kronauten begonnen zaterdagochtend al vroeg aan hun ‘wereldreis’ naar Rotterdam. Een enkeling hoefde minder ver te reizen en woonde in de buurt of had in de buurt een slaapplek geregeld. Uiteindelijk ontmoette iedereen elkaar op de atletiekbaan in Rotterdam (PAC Rotterdam). Officieel was om 13.00 uur de start van de 5 kilometer. Het liep allemaal wat uit door het uitlopen in tijd van de 15 km ervoor. Na wat wachttijd renden de 9 Kronauten van de 5 kilometer rond de Kralingse plas en bos; een mooi verharde route met goed loopweer qua temperatuur en zon. De lopers zetten mooie tijden neer, met persoonlijke records. Chiel liep van onze kronauten voorap met een keurige 17.13. Dunya heeft zelfs 3 minuten van haar vorige record afgerend na een COBO-borrel de avond ervoor (!) Ook Annabel liep een PR en ze werd 3e met een scherpe tijd van 22:06. Jammer dat de Kronosvlag ontbrak op het podium bij zo’n mooie prestatie maar dat mocht de pret niet drukken.

De laatste 3 Kronauten gingen om 15.00 voor de 10 kilometer. Ook bij de 10 liep de route door het Kralingse bos en werd er volop aangemoedigd door de 5 KM lopers en Sander en Basile die mee waren als supporters. Rogier liep de verwachte tijd en Marjolein zelfs harder dan dat ze van tevoren bedacht had. Isis werd eerste bij de vrouwen met een tijd van 40:25!

Helaas was er door de coronamaatregelen geen gezamenlijke maaltijd met andere verenigingen en ook geen feest. Ondanks dat vertrokken we als deelnemers met een voldaan gevoel door mooie prestaties en veel gezelligheid uit Rotterdam.

Geschreven door: Isis Besselink

Sportief NSK Meerkamp in Eindhoven

| Michelle van Dorth

Afgelopen zaterdag 23 oktober gingen de Kronauten wederom naar de aller gekste stad in Noord-Brabant: Eindhoven. Dit maal bracht het NSK meerkamp de Enschedese atleten naar de lichtstad. Dit weekend zouden zij de zeven- of tienkamp moeten doen. Voor de atleten die geen zin hadden non-stop bezig te zijn met sporten was er gelukkig ook de mogelijkheid om losse onderdelen te doen. In totaal waren er bijna 30 Kronauten op en om de baan te vinden bij zustervereniging Asterix wat toch wel de grootste opkomst van alle SAV’s was! Tussen de twee dagen door was er ’s avonds een onvergetelijk feest in Stratumseind, hier kon iedereen na een dag vol sport en spel weer even losgaan op de dansvloer zoals vanouds. Na twee spannende dagen eindigden er ook nog Kronauten op het podium om hun verdiende medaille op te halen. Bij de vrouwen op zowel plaats 1 als 2 en 3 eindigden respectievelijk Marjolein, Merel Wevers en Michelle. Dit maakt onze vereniging natuurlijk apetrots, goed bezig meiden!

Maar wat is er verder gebeurd dit weekend?

Zaterdagochtend pakten de eerste Kronauten om 8:00 al de trein naar Eindhoven. Om 9:00 volgde de rest met de auto. Na een rustige treinrit, waar menigeen nog even heeft bijgeslapen, ontmoeten beide groepen elkaar weer op de baan in Eindhoven om 11:00. Nu kon het atletiekprogramma eindelijk beginnen. Om 12 uur loste het startschot voor het eerste onderdeel van de tienkamp: de 100m sprint. Hier ging Roy vandoor met de winst met een mooie tijd van 11,75 seconden. Kort hierop was de losse 100m sprint waar onze eigen Daniel als eerste over de finish kwam met een tijd van 12,47sec. Bij de vrouwen 100m sprint hebben Maartje en Dunya ook gepresteerd.

Vervolgens ging de strijd gelijk verder, want de wedstrijdcommissie had geen vrije tijd in het rooster gezet voor de atleten. De heren gingen verspringen terwijl de dames begonnen met de 100meter horden, hier kwam Marjolein met een ruime voorsprong als eerste over de finish met een tijd van maar liefs 15,64 seconden, ook Annabel heeft flink gepresteerd op dit onderdeel en heeft zelfs een nieuw persoonlijk record neergezet. Hierna mochten de dames gelijk door naar de hoogspringmat waar ze tussen het springen door lekker van de zon konden genieten. Terwijl iedereen afgeleid was door de springende dames heeft Daan om klokslag 2 uur de onbewaakte vlag van Tartlétos veiliggesteld in zijn tas, die kon immers niet zo in de buitenlucht blijven hangen, veels te gevaarlijk met al die Dodekanen in de omgeving.

Nu gingen de heren kogelstoten en dit trok veel toeschouwers. Iedereen zat heerlijk in de zon te genieten van het spel, en Maartje en Ella waren al weer druk bezig een brasbrief te schrijven voor Tartlétos. Helaas waren de meiden zo gefocust op het schrijven dat ze voor een kort moment Kegel uit het oog hadden verloren. Hier maakten de Dodekanen gebruik van en nu zit onze arme Kegel alweer in Delft, naar verluid vergaat het hem nog wel goed gelukkig. Er was nu even rust voor alle atleten voordat ze door mochten naar hun volgende onderdeel, in deze intermezzo probeerde menig vereniging nog snel wat te brassen gelukkig was onze vlag al veiliggesteld in een tas.

Na een nodige pauze begonnen de heren aan het hoogspringen, hier dacht Daan dat het een goed idee was om de paal te koppen. Naar verluid zit er nog steeds een blauwe plek op z’n hoofd. Na nog een aantal andere onderdelen zat de dag er eindelijk op en ging de sfeer over van sportief naar ludiek: de bierestafette ging van start! Van Kronos deden er drie teams mee: Baanbrekend, de Bende van Ellende en Fristi-team-Kronos. Na een onvergetelijke strijd waar zelfs Thijs Roskamp vanuit Zweden aan mee deed ging het dames team er van door met de gouden medaille en fristi-team-kronos had nog nipt de bronzen medaille weten te bemachtigen.

Met deze zware inspanning achter de rug was het schaftijd. De commissie van Asterix had een heerlijk eenvoudige rode pasta voorbereid en vooral ook genoeg gemaakt zodat menig atleet nog een 2e of zelfs 3e keer kon opscheppen als die dat wilde. Hulde Asterix! Dit was het officiële einde van de dag waar de groep zich opsplitste. Een kleine groep ging naar de blokhutten om een goede nachtrust te garanderen en de rest ging naar de sporthallen om daar hun slaapplekje uit te zoeken. Met een leuke groep gingen we vervolgens naar Stratumseind om te feesten in Café Kix. Hier heeft menig Kronaut zich heerlijk vermaakt onder het genot van een biertje of ander goed. Natuurlijk zijn er ook integratiepunten verdiend met het doel de andere verenigingen nog beter te leren kennen. Tenslotte ging iedereen naar bed toen de kroegen sloten en de volgende ochtend moesten we weer vroeg op voor dag 2 van de meerkamp.

Om zeven uur werden we lief gewekt door de commissie en vertrokken we naar de atletiekbaan. Hier wachtten de hordes voor de 110m horden de heren onheilspellend op, de ochtenddauw maakte de scene nog grimmiger dan die al was. Na een heftige hordeloop sessie waar bijna de helft het einde niet had gehaald begonnen de dames aan het verspringen in de koude schaduw, dit deed hun echter niks want ze hebben mooie afstanden neer gezet. Nu was het tijd voor het spannendste onderdeel van de dag: de 1000m snelwandelen. Na een onmeunig spannende wandelsessie ging Thijs van Aalten er net niet vandoor met de goudenplak op 7 honderdste seconde, maar daar tegenover heeft onze oud-praeses Dunya een clubrecord op de 1000m snelwandelen behaald met een tijd van 8min en 38seconden.

Na dit hartelijk vermaak konden de heren hun frustratie van het hordelopen uiten in het discuswerpen waar Daan een PR met de 2kg heeft gehaald door 20,37meter te werpen. De dame gingen nu speerwerpen en Michelle heeft daar waanzinnig gepresteerd door een nieuw PR van wel 34,60m te behalen. Intussen gingen de heren alweer verder met het polsstokhoogspringen, wat voor menig deelnemer van het fun-klassement nog best moeilijk bleek. De vrouwen hadden later in de middag hun 800meter waar Gerber fantastisch heeft gepresteerd door een mooie tijd van 2min en 29seconden neer te zetten. Nadat de mannen nog hadden speer geworpen en de 1500meter hadden afgelegd was er eindelijk een einde gekomen aan een onvergetelijke meerkamp in Eindhoven.

Geschreven door: Daan Gestel

Campusloop 2021

| Annabel Boonman

Op woensdag 29 september was het eindelijk zover: de 10e editie van de Kronos Campusloop. Nadat het evenement vorig jaar al twee keer was afgeblazen, was de commissie erop gebrand om het een succesvol evenement te maken.

Om 9 uur ’s ochtends was de commissie al opgetrommeld om het hele terrein en parcours gereed te maken voor de start van 19:00. Wat ondanks de buitengewoon erbarmelijke weersomstandigheden met verve gelukt is. De hulp van alle vrijwilligers was hierin onmisbaar en we zijn erg dankbaar dat zij zich bereid vonden om te helpen met de opbouw.

Nadat de magen van alle commissieleden, vrijwilligers en officials gevuld waren met een meer dan degelijke sportkantine maaltijd, was het tijd om de deelnemers te ontvangen. De startnummers konden in het sportcentrum afgehaald worden en binnen een mum van tijd was het alweer 19:00. Tijd om te starten!

Om 19:03 klonk het startsein van de microfonist en de krappe 200 deelnemers konden van start. Na nog geen 10 minuten in de wedstrijd was de eerste loper alweer terug. Stijn Jansen finishte namelijk in 9:42 minuten, wat genoeg bleek te zijn om de overwinning op de twee Engelse mijl op te eisen. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Elisabetta Ribera, die in precies 11 minuten naar de finish snelde.

Er was naast de 2 mijl ook nog een tweede onderdeel, namelijk de 4 mijl. Voor dit onderdeel werden er twee omlopen gemaakt op het prachtige parcours over de campus. Ook hier werden razendsnelle tijden neergezet door de 118 deelnemers. Het was Kevin Voss echter die de 6,4 kilometer het snelst aflegde in een niet mis te verstane tijd van 20:58 minuten. Op hetzelfde onderdeel voor de vrouwen, was het thuisatlete Renee Sijbesma die de winst pakte in een sterke tijd van 22:54 minuten.

Nadat alle deelnemers over de finish gekomen waren, was het tijd om alle winnaars te huldigen op het podium. Waar er tegelijkertijd de uitslag werd opgemaakt voor het teamklassement van dit jaar. Elk team heeft van tevoren een verwachte totaaltijd opgegeven waarin alle vier deelnemers de finish zouden passeren. De overwinning was voor team MarsupilaMu dat slechts 0,11% van de tijd naast de opgegeven tijd zat.

Tot slot haalde de commissie een konijn uit de hoge hoed. Want er bleek nog een geheim klassement te bestaan waar ook prijzen mee te verdienen vielen. Dit klassement kon geworden worden door het team dat zichzelf het meest onderschat had en het snelst onder hun opgegeven tijd konden lopen. Uiteindelijk legde team LiveLoveRun beslag op de overwinning, doordat ze maar liefst 16,14% sneller waren!

Wij kijken terug op een zeer geslaagde 10e editie van de Kronos Campusloop en hopen jullie allemaal weer terug te zien in maart 2022 voor de 11e editie!

Door: Willem Bosch

Geslaagd NSK Teams in Eindhoven

| Roy van Zijl

Zaterdag 18 september vertrokken 34 Kronauten naar de gekste stad van het land voor het NSK Teams. Enschede vaardigde twee mannen- en één vrouwenteam af in de strijd om de beste studentenatletiekstad. De teams bestonden uit een mooie mix van ervaren Kronauten, spiksplinternieuwe leden en een paar importatleten van omringende verenigingen. Het was het eerste NSK in lange tijd met weer een feest na afloop, dus het enthousiasme was bij iedereen al vroeg aanwezig. Ook de muziekkeuze van de organisatie droeg hier aan bij, er gaat immers niet boven Snollebollekes om 10 uur in de ochtend. Dit was de inleiding voor een succesvolle dag, met een tweede plaats voor het vrouwenteam, een 4e plaats voor het 1e mannenteam (met een gelijk puntenaantal met nummer 3) en een 9e plaats voor het 2e mannenteam.

Direct clubrecord op het eerste onderdeel, ook Renee pakt 25 jaar oud CR

Voor zowel de mannen als vrouwen stond eerst de 4x100 m estafette op het programma. Het vrouwenteam bestaande uit Evelien (in haar eerste wedstrijd voor Kronos), Merel W, Marjolein en Michelle verbrak het clubrecord met bijna een seconde en dook nét niet onder de magische 50 seconden met een tijd van 50.03 s, goed voor een 3e plaats. Alleen het 1e mannenteam (bestaande uit Tim vdK, Roy, Gijs en Gabriel) liep de estafette en pakte hier een zeer goede 2e plaats.

Vlak daarna kwamen Gijs, Fabian en Koen erachter dat een 400 m horden wel erg zwaar was. Het gerucht gaat dat Gijs in Eindhoven is achtergebleven om bij te komen, wij hopen hem ooit weer terug te zien! Ervaringsdeskundigen Nart, Gerber en Merel W waren voorbereid op de vermoeiing, wat zelfs resulteerde in een PR voor Gerber. Op de individuele 100 m waren het de heren van TION die de dienst uitmaakten, Tim vdK en Andor liepen degelijke tijden en Yorick wist Gabriel net aan te verslaan in een direct gevecht. Bij de vrouwen hadden zowel Evelien, Maartje als Dunya helaas niet de perfecte race.

Hiermee was het tijd voor de langere loopnummers, beginnende met de 800 meter. Merel L trapte deze goed af door haar PR met 7 seconden te verbeteren. De beloofde spannende strijd tussen Gerber en Fabienne bleef uit, ook al doen de uitslagen anders geloven. Bij het eerste mannenteam wist Chiel - die al het vertrouwen had gekregen - net niet onder de 2 minuten te duiken, maar met 2:00,11 wist hij goede punten te pakken en zit die grens er zeker in! In team 2 was er een spannende tijd tussen de net teruggekeerde Basile en competitieduo Koen en Fabian. Uiteindelijk was het Basile die aan het langste eind trok.

Op de 3000 m snelde Renee op haar ex-thuisbaan naar een dik clubrecord met 10:08,32, goed voor een 3e plaats, de dames voor haar waren net even te hoog gegrepen. Iets verderop liep Isis een goede halve minuut van haar tijd van de promotiewedstrijd af, ook Anne liep een degelijke race in het inmiddels flink warm geworden zuiden. Bij de mannen wist Pepijn, na lang wachten, met een geweldig eindschot nog een extra puntje te pakken in een dik PR. Ook Twan haalde een persoonlijk record en dook voor het eerst onder de 17 minuten. Vincent wist helaas de finish niet te halen.

Gijs verbaasde vriend en vijand op de 200 meter door ineens zijn tactiek om te gooien. In plaats van een raketstart besloot hij eens zijn vermogen te bewaren tot de laatste 50 meter. Het leverde hem helaas geen verbetering op van zijn toptijd gelopen in Gouda. Tim vdK pakte de punten en liep zijn beste tijd van de afgelopen twee jaar. Voor Andor liep de race helaas niet zoals gehoopt. Stan bewees maar weer eens dat hij op de weg terug is door zijn tijd van het NSK Baan flink te verbeteren en zo de punten te pakken voor team 2. Bij de vrouwen was Lynn favoriet voor de eindzege maar moest helaas genoegen nemen met een tweede plaats. Samantha kwam er achter dat ze nog wat ervaring mist in starten uit de blokken, maar ze liep alsnog een goede tijd.

De Zweedse estafette leidde bij de vrouwen tot een nieuw clubrecord, ware het niet dat Fabienne geen wedstrijdlid is. Helaas voor Maartje, Merel W en Samantha moeten zij het doen met een 4e plaats. De opstelling van het 1e mannenteam werd last minute nog omgegooid door pijntjes bij Lars vdV, desondanks liep het team (verder bestaande uit Nart, Casper en Gabriel) naar een degelijke tijd en 6e plaats. Team 2, bestaande uit Stan, Fabian, Basile en Yorick kwam nog dicht bij het eerste team, mede door een eindsprint van Yorick die de geschiedenisboeken in mag. Dat geldt ook voor zijn mooie koprol na de finish.

Meerkampers beleven goede generale voor NSK Meerkamp

23 en 24 oktober staat op dezelfde Eef Kamerbeek atletiekbaan het NSK Meerkamp gepland, ditmaal in de vorm van een volledige zeven- of tienkamp. Een goed moment voor de Kronos meerkampers om vast te wennen aan de omstandigheden. Roy en Marjolein keerden terug op succesvolle grond, gezien het feit dat zij respectievelijk 3 en 5 medailles haalden op het NSK Baan in 2018. Een van die medailles was een bronzen op het kogelstoten voor Roy. Hij wist zijn mooie prestatie van Gouda niet te evenaren, maar alsnog de tweede plaats te pakken. Marnick pakte een mooi PR met 9.49, met genoeg mogelijkheden om die 10 m binnenkort te passeren. I'vo wist helaas zijn doel van 8 meter niet te halen, maar ook hier zitten goede kansen. Bij de dames had Lynn aan 1 poging genoeg om de winst binnen te halen voor team Enschede.

Op de verspringaanloop waren Michelle en Marjolein verwikkeld in een interne strijd, die met 1 cm verschil door Michelle werd gewonnen. Helaas was dit slechts goed voor een 4e plaats, waar 3 cm verder genoeg was geweest voor een 2e plaats. Roy wist bij de mannen zijn favorietenrol waar te maken door de winst te pakken met 6.71 m. Koen benaderde zijn PR tot op een paar centimeter voor de punten voor het tweede team. Marnick besloot om het verspringen te combineren met het speerwerpen, wat toch een lastige combinatie bleek. Al met al een goed resultaat van 4.90 m voor hem.

Bij dat speerwerpen wist Marnick een PR te werpen met 39.90 m. Ook die grens van 40 m zit er snel in! Andor pakte de punten voor team 1 met een worp van 42.05 m. Als een echte prof maakte Stan al zijn pogingen, op de eerste na, ongeldig omdat deze niet ver genoeg waren. I'vo pakte in zijn laatste poging net die grens van de 25 m met 25.11 m. Lynn was de enige vrouwelijke deelnemer en pakte een 3e plaats met 34.10 m, een voor haar tegenvallende afstand.

De enige resterende technische nummers gingen de hoogte in, zonder (voor de vrouwen) of met stok (voor de mannen). Michelle zette haar goede vorm van Gouda door door nogmaals 1.60 te springen. Helaas werd zij hiermee 4e vanwege eerdere foutpogingen. Marjolein kwam met een voetblessure tot 1.55 alvorens de wedstrijd te verlaten. Bij de mannen leerde Lars vdV op hardhandige wijze dat van grote hoogte vallen op een lat niet ideaal is en tot pijnlijke knieën kan leiden. Uiteindelijk sprong hij 2.50 m. Twan haalde helaas geen nieuw PR maar wist wel weer precies de 3 meter grens te slechten.

Kronauten pieken ook in het avondprogramma

Na de volle en warme wedstrijddag was het tijd voor een verfrissende ludieke estafette waarin een pion met water over een parcours gebracht moest worden. Dunya kwam zelfs zonder kleerscheuren over een horde heen! Dit was ook het moment waarop de eerste pitchers Grolsch tevoorschijn kwamen, welke de Kronauten zich goed lieten smaken. Een pittige curry later startte een fanatiek spelletje Kubb/Frisbee/American Football met slechts een handjevol lichte verwondingen tot gevolg.

Na een heel lange tijd was het dan eindelijk weer zo ver; een NSK feestje. De meest kleurrijke Glow in the Dark outfits kwamen voorbij in het feestgedruis. Traditioneel werden er hier en daar (flink) wat integratiepunten gescoord en er schijnen ook wat goede tijden te zijn gelopen op de Griekse 400m. Al met al een zeer geslaagde dag en nacht! Tot over een maandje Eindhoven!

Kronolathics

| Marjolein Bolten

Al snel werd het lege grasveld op de UTrack omgebouwd tot een veld vol meerkamp onderdelen. Het was op woensdag 15 september namelijk tijd voor de aller eerste introductie activiteit van het jaar, de Kronolathics! Vijf ijzersterkte teams stonden klaar om de strijd aan te gaan. Alle teams werden verdeeld over de 5 verschillende onderdelen. Het doel was om met je team zo veel mogelijk punten te verzamelen bij de onderdelen.

De teamverdeling was als volgt: Team 1: Katrīna, Matthias, Marnick en Fabienne Team 2: Laura, Lieke, Gerber, Marjolein en Tim vd Kooi Team 3: Samantha, Gijs, Basile Team 4: Michelle, Merel Wever en Anouk Team 5: Paulina, Lars, Fabian en Gabriel

Met een luid klinkende bel gingen de Kronolathics van start. Bij het horen van de bel begonnen de eerste groepen te trekken voor hun leven bij het enige echte touwtrek duel. Hier werd direct al een overmatige winst gepakt van 3-0. Ook was de bel het startsein voor de estafette aan de overkant van het veld. Dit was niet zomaar een estafette, maar een zekere spons estafette. Aan het begin van het estafetteparcour stond een vol gevulde emmer water. Waartegen aan de overkant een lege emmer stond. Het team dat door middel van sponzen de emmer aan de overkant zo ver mogelijk weet te vullen heeft de estafette gewonnen. Maar het werd de teams niet makkelijk gemaakt. Tussen de twee emmers lagen trappetjes, fietsbanden en hordes. Wanneer de tijd voorbij was werden de twee emmers vergeleken, en de volste emmer kon er met de punten van door gaan. Het derde onderdeel was het welbekende ultimate frisbee. Natuurlijk werd hiervoor de prachtige Kronos frisbee weer uit de kast gehaald. Na dit zware onderdeel was het tijd voor het speerdarten. Dit was een onderdeel waarbij je, ten opzichte van de vorige drie onderdelen, niet tegen een ander team strijdt. Hierbij was het de opdracht zoveel mogelijk punten te scoren door de speer in hoepels te werpen. Een hoepel dichtbij leverde minder punten op dan de hoepel ver weg in het veld. De bullseye was de rechtopstaande speer op een afstand van 20 meter. Wanneer deze werd geraakt met de speer kreeg het team een volle 80 punten. Drie mensen had genoeg kracht en richtingsgevoel om de speer tegen deze bullseye te werpen. Kracht en richtinggevoel had je ook nodig bij het laatste onderdeel, het medicine bowlen. Medicine ballen van 7 a 8 kilo werden gerold naar de klokbier kegels. Het aantal klokjes die waren omgegooid gaf het aantal punten aan. Het winnende team bij dit onderdeel was wel heel fanatiek. Zij kregen het voor mekaar twee hele flessen kapot te gooien.

Nadat alle teams elk onderdeel af zijn gegaan zette het touwtrekken zich nog even voort, en nu met iedereen. De Kronos leden stonden aan de ene kant, en de (nog) niet leden stonden aan de andere kant. Het was een groot gevecht maar uiteindelijk bleek er toch een bitter einde aan te zitten. De niet Kronos leden liepen ervan door met de volle overwinning in handen.

Om de teleurstellende blikken van de Kronos leden weer op blij te krijgen was het tijd voor de winnaar bekendmaking. Zonder enige punten te tellen, want het kandidaatsbestuur had alle punten niet precies bijgehouden, was het toch overduidelijk wie er had gewonnen. Het winnende team stond bij bijna alle onderdelen op de eerste plek. Dit was het team van Paulina, Lars, Fabian en Gabriel, oftewel team 5.

De avond werd afgesloten met een welverdiend drankje in de sportkantine. Tijdens de naborrel werden de prijzen aan het winnende team overhandigd. Naast de eeuwige roem betrof deze prijs vier prachtig mooie Kronos drinkflessen! En nu op naar de volgende introductie activiteit, de meat & greet barbecue! Ik hoop jullie daar te zien <3

Promotiewedstrijd Gouda

| Michelle van Dorth

Zondagochtend 5 september om 6:45 ging de wekker, een tikkeltje vroeg voor de laatste dag van de vakantie als je het aan mij vraagt. Maar het was om een goede reden: we reisden vandaag af naar Gouda om met 12 mannen en 10 vrouwen te strijden voor promotie naar de tweede divisie!

Een aangenaam zonnetje heette ons welkom op de baan van AV Gouda. Iedereen was vroeg afgereisd naar het westen van Nederland om met z’n allen ook de eerste onderdelen te aanschouwen. De dag begon met de 800 meter en het kogelslingeren voor vrouwen, waar Annabel en Merel mooie tijden neerzetten (2:41,59 en 2:52,41 resp.). Isabelle slingerde de kogel naar een nieuw PR van 19.98m! Michelle en Gijs begonnen de dag allebei met een springonderdeel, waar zij allebei een nieuw PR noteerden. Michelle sprong 5.30m met verspringen en Gijs sprong met hoogspringen succesvol over 1.80m.

Twan besloot in dit warme weer de verkoeling van de steeple waterbak op te zoeken en zette te klok stil op 10:43,82, waarmee ook Twan een PR noteerde. Bij het kogelstoten stootte Roy de kogel naar een PR van 12.14m.

Vervolgens was het de beurt aan de sprintkanonnen om zich van hun beste kant te laten zien. Annabel, die nog maar net gefinished was van die loodzware 800 meter, noteerde een sterke tijd van 13,67s. Ook Myrthe liep deze afstand, zij deed dit in 14,46s. Bij de mannen waren het Gijs en Willem die deelnamen aan dit onderdeel, zij lieten 11,67s en 13,26s noteren. Ondertussen was het de beurt aan Merel L om de kogel zo ver mogelijk weg te slingeren, zij liet deze landen na 19.40m, wat een klein PR betekende.

Rond lunchtijd was het de beurt aan Marjolein om haar dag te beginnen. Voor haar stond het polsstokhoogspringen op het programma, dat ook nog eens samenviel met de 400mH. Wellicht niet de ideale combinatie in een korte tijd, maar met een hoogte van 2,70m op polsstok en een tijd van 1:07,85 op de horden kun je stellen dat Marjolein dit zeer goed heeft uitgevoerd.

Merel W nam vandaag de 400 meter op zich, zonder hordes in de baan. Zij pakte hier de winst in een tijd van 59,95s. Bij de hoogspringmat was het de beurt aan Koen om zo hoog mogelijk te springen, hij noteerde een mooie hoogte van 1,65m. Even verderop was het Marnick die met het kogelstoten bezig was, hij liet de kogel landen na 9.03m. Ook voor Myrthe en Roy stond het tweede onderdeel alweer te wachten. Voor Myrthe was dit het speerwerpen, zij noteerde een mooie afstand van 29.94m. Voor Roy lag de verspringbak te wachten, waar hij een afstand van 6.57m behaalde.

Het was vervolgens de beurt aan Casper en Lars om zo hard mogelijk 1 ronde op de baan af te leggen. Ook Willem deed dit, maar die kwam wat hordes tegen onderweg. Casper stopte de klok na 1 rondje op 54,96s, Lars deed dit na 56,02s. Willem vloog over de hordes heen naar een mooie tijd van 1:08,06.

Vier vrouwen waren vervolgens tegelijk bezig met de volgende onderdelen. Anouck wierp de speer naar een nieuw PR van 34,.63m, Merel liep de 200m in een tijd van 27,07s, Michelle sprong een nieuw PR op het hoogspringen met een hoogte van 1.60m en Isabelle stootte de kogel naar een afstand van 7,73m.

Het volgende onderdeel op de rondbaan was de 200 meter voor de mannen, waarbij Gijs en Lars in dezelfde serie uitkwamen. Gijs snelde naar een mooi PR met 23,61s en Lars finishte in 27,20s.

Bij het discuswerpen van de mannen namen twee heren deel: Koen en Marnick. Zij wierpen 19.85m en 35.07m respectievelijk.

In de hete middagzon stonden nog twee loopnummers op het programma. Bij de 3000m van de vrouwen liep Isis sterk naar een mooie tijd van 11:50,90. Chiel en Vincent waagden zich aan de 1500m, waarbij Chiel met een sterke laatste 100 meter er nipt met de Kronos overwinning vandoor ging. Vincent eindigde slechts een paar seconden achter hem in een dik PR van 4:26,74.

In de tweede groep van het mannen verspringen en vrouwen kogelstoten zetten Daan en Marjolein mooie prestaties neer met 4.93m voor Daan op ver en 11.90m voor Marjolein met het kogelstoten.

Na een zeer succesvolle dag met veel PR’s stond alleen de allesbeslissende 4x100 meter estafette nog op het programma. Met 4 succesvolle wissels zetten de meiden de klok stil op 51,35s, wat een mooie tweede plek op dit onderdeel betekende. De mannen finishten in een degelijke tijd van 47,17s.

Alle punten bij elkaar opgeteld leverde de dag een vierde plek op voor de vrouwen, wat betekent dat zij, als zij dit willen, volgend jaar in de tweede divisie uit mogen komen! De mannen hebben dit helaas met een zevende plek niet weten te behalen.

Al met al was het een ontzettend geslaagde dag met prestaties even prachtig als het weer! Na de wedstrijd is er natuurlijk gezellig gedineerd bij de lokale Mc Donald’s en was het tijd om voldaan terug te reizen naar het oosten voor een goed laatste nachtje slapen voordat het collegejaar weer begint.

Introductiedag

| Anne Braat

Aankomende vrijdagmiddag (12:30-17:00) mogen we op de sportdag in de Kick-In kiddos lokken😃 Het plan is om ze te laten sprinten, verspringen en speerwerpen en de trainers daarvoor zijn al geregeld. Het is natuurlijk extra leuk als jullie allemaal langskomen zodat iedereen kan zien hoe gezellig Kronos is!! Hopelijk zien we jullie daar🤩🏃🏻‍♀️

Introductiemaand!

| Anne Braat

Om jou een goede indruk te geven van Kronos hebben we de hele maand september open trainingen en leuke introductie activiteiten gepland voor jou. Zo kun je een inkijkje krijgen in alle trainingen, snel nieuwe Kronauten leren kennen en ontdekken of Kronos iets voor jou is! We hebben voor jullie onder andere een BBQ georganisserd op 22 september en sportdag georganiseerd op 15 september en daar hoort natuurlijk ook een afsluitend feest bij op 30 september. De activiteiten zijn tot nu nog wel onder voorbehoud gepland vanwege corona, maar in de flyer kunnen jullie meer info krijgen over de data en op de website zal per activiteit ook een uitgebreidere omschrijving te vinden zijn met updates. Bij vragen kunnen jullie altijd een mail sturen naar introcie@kronos.nl ! We zien jullie graag de baan op rennen en naar de activiteiten toe sprinten :) Sportieve groetjes van Kronos!

NSK Baan 2021 in de (medaille) regen

| Marjolein Bolten

Met een grote delegatie van 19 atleten was kronos afgelopen weekend goed aanwezig op het NSK baan in Utrecht. Ook waren er veel vrijwilligers aanwezig van kronos, sommige combineerde dit zelfs met zelf meedoen, mede door deze vrijwilligers was de wedstrijd geslaagd!

De dag startte goed met (ongeldig) nieuw pr en clubrecord van Roy op het verspringen van 6.80, goed voor het eerste zilver. Vlak daarna sprong Michelle ook bij het verspringen een mooie 5.19. Ook aan het springen waren Koen en Gijs, maar dan zo hoog mogelijk ipv zo ver mogelijk, met voor beide een niet zo lekkere wedstrijd helaas.
Tegelijkertijd waren Marnick en Thijs tegen de wind in aan het werpen bij discus met 32,00 en 34,56 wat enigszins tegen viel. Ook Merel L en Isabelle hadden bij het discuswerpen met 24,60 en 21,38 ook last van de wind.

Toen was het tijd voor wat loopnummers, met Lars en Casper op het zware onderdeel, de 400 meter wat ze met de zware tegenwind alsnog erg goed deden. Bij de korte sprint nummers deden ook veel Kronauten mee, te beginnen met de 100m door Gabriel, Stan en Marjolein met een mooi resultaat van 12.88 voor Gabriel.

Het volgende werpnummer van de dag was kogelstoten voor de mannen met Roy met een steady 11.63. De dames, Marjolein, Merel W en Michelle kwamen in actie op het hoogspringen, met een zilveren medaille voor Marjolein en het brons was voor Merel W. Wat onder de weersomstandigheden erg nette prestaties waren.

Het laatste onderdeel voor de estafette was de 1500 meter, met 1 deelnemer vanuit Enschede. Vincent liep een mooie race in een persoonlijk record tijd van 4.31.98.

Bij de estafette liepen de dames naar de winst en liepen een dik nieuw clubrecord, met een mooie tijd van 51,00.

Na het leuke avondprogramma, met een pubquiz georganiseerd door Phoenix en natuurlijk een Vincent die Delft aftroefde in de Natuurkunde moppen strijd was het zondagochtend tijd voor Thijs om de spits af te trappen/werpen met kogelslingeren. Op de vorige wedstrijd was die al goed voor een clubrecord en het ging nu helaas wat minder. Ook Merel L had last van de regen en natte ring en wierp de kogelslinger naar een 17.85.

Bij het hinkstapspringen deden er veel kronauten mee. Voor Roy natuurlijk de gouden medaille, en daarbij de titel Nederlands Studenten Kampioen 2021, maar ook mooie persoonlijke records voor Gijs en Marnick. Ook Marjolein deed mee met het hinkstapspringen en dat leverde een derde plek op.

Op de 200 meter sprint, gelukkig met wind mee, Stan en Gabriel bij de mannen en Michelle en Annabel bij de vrouwen voor goede resultaten en een persoonlijk record van 27.90 voor Annabel.
Op de korte sprintafstand met obstakels, de 110mh/100mh deden Gijs, Marjolein, Merel W, Michelle en Annabel mee, wat een persoonlijke records op leverde voor Gijs, Annabel en Michelle! Met als de kers op de taart ook nog een bronze medaille voor Gijs.

Op de wat langere afstand met obstakels, de 3000m Steeple liep Twan, na weken trainen op de waterbak, een mooi dik persoonlijk record van 10:47;43.

Bij het speerwerpen waren Marnick, Roy, Merel W en Michelle goed op dreef met allemaal resultaten dicht bij of over hun persoonlijke record en een bronze medaille voor Merel W!

Op de 800 meter bij de mannen was het weer een drukbezet veld en liepen Nart, Casper, Basile en Vincent een mooie race, waarbij Casper en Vincent mooi streden om hun serie winst.

Om de dag af te sluiten was er nog een mixed 4x400 waar 2 kronos teams aan meededen, met een mooi nieuw clubrecord van 3:52;22 streden, Lars, Annabel, Merel W en Nart goed mee om de winst, met een mooie tweede plek! Het tweede team bestaande uit, Casper, Michelle, Merel L en Stan liepen ook lekker mee in het veld.

Al met al, was het NSK Baan weer een geslaagde wedstrijd met 9 medailles, 2 clubrecords en vele persoonlijke records en kijken we uit naar de promotie / degradatie wedstrijd waar we met een mannen en vrouwen team gaan strijden om een plek in de tweede divisie!

Op naar de promotiewedstrijd!

| Michelle van Dorth

Na de baaninstuif van afgelopen donderdag, stonden er zo ook zondag 4 juli weer veel leden van D.A.V. Kronos voor een mooie competitiedag in Emmen. Het was de derde competitiewedstrijd van het jaar, maar de eerste officiële fysieke wedstrijd die weer door kon gaan vanwege de versoepelingen van de coronamaatregelen. Bij EAC De Sperwers, in Emmen, is waar de Kronauten zich in de ochtend meldden om te stralen, PR’s te pakken en met als uiteindelijke doel natuurlijk: de promotiewedstrijden behalen!

Ondanks het strakke tijdschema dat er weer stond dat niet aan zelf aan te passen was zoals bij de voorgaande, virtuele competitiewedstrijden, werd hierin wel wat verschoven door het stormweer dat bleek uit de weersvoorspellingen. Dit zorgde bij sommige atleten voor wat ingekorte tijd voor warming-up en dat gaf enkele leden wel wat minder ontspanning. Ondanks deze korte wijzigingen zijn er toch goede resultaten behaald.

Zo stonden als eerste Marjolein en Maartje aan de start met voor zich de 100m horden met een tijd van 16.09 voor Marjolein en 18.31 voor Maartje. Ondertussen hebben Merel en Isabelle zich laten zien bij het kogelslingeren met een afstand van 18.22 en 19.54 respectievelijk. Ook de eerste mannen kwamen in actie, waaronder Roy, met een 1e plek bij het verspringen. Ook Daan en Tim hebben hier het team vertegenwoordigd. Gijs liep 17.71 op de 110mH en Fabian 21.22. Vervolgens stonden er 4 mannen klaar om de kogel te stoten, dit waren Thijs, Roy, Fabian en Stan. Na de 100m horden, heeft Marjolein over een mooie hoogte van 1.60m gesprongen. De looponderdelen volgden hierna, waaronder de 800m met Nart, die hier een PR liep van 2.01,76, Thijs met 2.06,04, Thijs 2.15,10 en Daan met 2.26,11. Voor andere atleten is de 800m toch echt wat te lang en past de 100m beter bij ze, dit geldt zo ook voor Gijs, Lars, Tim en Gabriël, die alle 4 vliegend over de finishlijn kwamen. Jitse en Koen hebben zich nog laten zien bij het hoogspringen. Na de prestatie op het NK, was Merel weer te zien op de 400m en ondanks een onverwachte verkorting van de warming-up pakte ze hier ruimschoots de eerste plek. Ook Maartje heeft op dit onderdeel goed gepresteerd. Na de 400m vrouwen, hebben Thijs, Koen, Fabian en Nart een poging gewaagd bij het kogelslingeren, waarbij Thijs een 3e plek wist te bemachtigen met een afstand van 37.17 meter. Voor de mannen stonden de startblokken voor de 400m klaar en Lars, Casper, Thijs en Willem werden hierbij goed aangemoedigd door alle aanwezige Kronauten. Marjolein en Merel hebben een mooie afstand gestoot met de kogels en ook bij het verspringen dat later volgde was Kronos aanwezig. Michelle haalde hierbij een mooie 1e plek van 5.01 meter. Een klein beetje buiten haar comfortzone, maar Annabelle stond aan de start van de 1500 meter en heeft daarbij alles uit de kast gehaald voor de punten voor Kronos. De langste afstand stond deze dag voor de mannen, een mooie 5000m, 12.5 rondjes op de baan met aan de start Chiel, Twan en Vincent. Het einde van de dag kwam al in zicht, maar er moest nog 200m gestreden worden bij zowel de mannen als de vrouwen. Merel pakte hier een 1e plek en ook Dunya kwam hard over de finishlijn. Een belofte voor een traktatie bij een tijd onder de 28.00 had ze gedaan, dit is er helaas niet van gekomen, maar alle motivatie om lekker door te trainen. Bij de mannen kwamen hierbij Gijs, Roy, Daan en Gabriël in actie, waarbij Gijs met een tijd van 24.08 de snelste tijd van de Kronauten pakte. Om de dag voor de storm en regen af te ronden, was de start van de estafette wat vervroegd. Het vrouwenteam pakte de 1e plek van de serie met Annabel, Lieke, Michelle en Merel. Het mannenteam pakte een mooie 3e plek met 0.45 seconden achter nummer 2.

Uiteindelijk was het eindresultaat voor de teams: 1e plaats voor het vrouwenteam met 6354 punten & hiermee een 3e plek landelijk in de derde divisie. 2e plaats voor het mannenteam 1 met 6988 punten & hiermee een 3e plek landelijk in de derde divisie. 11e plaats voor het mannenteam 2 met 4785 punten & hiermee een 38e plek landelijk in de derde divisie.

Op 5 september zullen wij met beide teams promotie proberen te behalen bij ACW ’66 in Waalwijk om ons hopelijk volgend jaar te kunnen vertegenwoordigen in de tweede divisie.

Naast de goede resultaten hebben we ook genoten van deze leuke dag en de dag goed afgesloten volgens traditie! Kortom, het was een mooie en toch nog zonnige en warme dag met een goed resultaat. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet!