Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

kronos nieuws

Regenachtige FLAAT

| Ivo Stapel

"Oef hebben jullie het weerbericht al bekeken? Hoe groot is de kans dat de flaat door gaat?" Deze woorden krijgt de voorzitter van de prestigieuze FLAAT commissie binnen op zijn telefoon op vrijdag 20 mei rond een uur of 2 s'middags. Code Geel en oranje teisteren de zuid-en-oostflank van Nederland, onweersbuien en donderwolken drijven als eendjes op het water richting Enschede. Een spoedoverleg vind plaats, de consensus is duidelijk, niets is belangrijker dan het continueren van het meest prestigieuze atletiektoernooi ter wereld. Na verschillende schietgebedjes en regendansjes hebben de weergoden zich van hun gunstige kant laten zien en spleten ze de hemel open en maakte de donderwolken ruimte voor zonneschijn.

Langzaam druppelen de eerste deelnemers binnen en warmen speakers Stan en Lars zich op voor een speakersessie zo luid, dat de bejaarde bewoners van de Box er nog jaren over doorzeuren. Na een van de meest karige opwarmsessies ooit beschouwd op de mooie Utrack, kon het eerste evenement beginnen. De 4x100m relay achterwaarts. Na een aantal verwarrende proefstartjes, stonden de deelnemers klaar voor de start. Focus, snelheid en pure wilskracht werd gebundeld in de harten van onze deelnemers. Een oorverdovende stilte viel over het veld. Tot uit het niets een startklapper het startschot gaf. Onder luid gejuich en gebrul gingen de eerste deelnemers van start en merkten we dat een 100 meter achteruit toch nog in een relatief korte tijd afgelegd kan worden. Met een tijd van 1:28:89 kwam team V.A. Coq Junior als eerst over de finish. Een prachtige tijd voor een prachtig evenement.

Na de estafette begonnen verschillende technische onderdelen. Bij de 60 meter horden op een relatief nat tartan, liet Chiel zien dat Dunya niet de enige duikboot van de vereniging is. Na de tip te krijgen om eerder te springen voor een snellere tijd, dook hij onder een horde door het waterige tartan in. Naast deze mooie actie voerde Willem zijn team aan om als enige een tijd van onder de 10 seconden neer te zetten op de 60mH. Ook bij het discuswerpen schitterde Willem als een herodotische Olympiër. Na een prima standworp over de 27 meter en een ongeldige worp in het net, besloot hij zijn laatste discus dusdanig hard de kooi uit te smijten dat hij naast de discus, ook zichzelf uit de kooi op het gras mieterde. Marnick maakte zijn favorietenrol waar, en liet de vrijwilligers bij het discuswerpen graag een stukje rennen voor het opmeten van zijn discus. Bij het hoogspringen werd de hoogte van 1,80 behaald door een merendeel van de Kronauten. Dunya bewees maar weer eens een duikboot te zijn, door na een stabiele 1 meter te springen, toch onder de 1,20 heen te duiken. Met de 100 meter lieten de deelnemers even zien hoe hard zij zichzelf over de finishlijn konden pompen. Lars Willemsen mieterde zichzelf over de finish met een tijd van 12,23. Een tijd waar menig Kronaut jaloers op kan zijn.

Na de technische onderdelen zag je de gezichten van de deelnemers wit wegtrekken. De donderwolken verschenen boven de hoofden van de deelnemers van de eerste 800 meter serie. Toen de eerste serie van start ging begonnen een aantal deelnemers op relatief rap tempo en zakten daarna toch een tikje in. Thies kwam als eerste over de streep in de eerste serie met een nette tijd van 2,25. In de tweede serie ging Willem er wederom hard vandoor, maar werd in gehaald door Chiel die het de tijd van Thies verbrak met een mooie 2,20.

Toen de 800 meter ten einde was gekomen vond er een incident plaats. De oorzaak en essentie van het probleem is op te delen in twee incidenten waar door uren aan hard werk de scherpte en het oog voor detail verloren raakte aan verschillende organisatoren. Vanuit het secretariaat werd hard gewerkt om de uitslag te verwerken en werd een lijst opgesteld van deelnemers. Deze werd allereerst op inschrijfdatum gesorteerd, vervolgens benoemd bij naam, vervolgens het totaalaantal punten en afsluitend met de totale eindpositie. Vanuit de speakers werd hard gewerkt om de sfeer van de wachtende deelnemers er in te houden. Een tweevoud aan wedstrijden werd georganiseerd, een combinatiewedstrijd van een 400-Milka-400 en een 400-Tequila-400. Nadat deze wedstrijden op fenomenale wijze zijn beëindigd, heeft hier ook het scherpe oog van de speakers een deukje opgelopen. Toen het moment eenmaal daar was om de prijsuitreiking te doen heeft het noodlot om zich heen gegrepen. Waar het secretariaat de uitslagen rechts van het puntenaantal heeft beschreven, hebben de speakers de inschrijfvolgorde links van de teamnamen als rechtmatige uitslag beschouwd en doorgegeven. Dit heeft geleid tot de volgende nare omstandigheden:

  • Team 1 volgens inschrijfvolgorde, was Team 5 qua uitslagen
  • Team 2 volgens inschrijfvolgorde, was Team 1 qua uitslagen
  • Team 4 volgens inschrijfvolgorde, was Team 2 qua uitslagen
  • Team 5 volgens inschrijfvolgorde, was Team 4 qua uitslagen
  • Teams 3,6 en 7 hebben ondanks dat hun uitslag juist is doorgegeven een verkeerd beeld gekregen van de competitie.

Naast dit incident was dit een fantastisch moment, de 400 Tequila 400 werd gewonnen door onze voorzitter op voet gevolgd door de voorzitter van de Flaat, zo heb je altijd baas boven baas. Daan vond zijn shotje Tequila zo lekker, dat hij ook in het bos de grasjes en plantjes nog even wilde laten genieten van dit shotje, door alles er daar uit te gooien aan het eind van zijn wedstrijd. In het 2e klassement heeft Lars zijn titel behouden op de 400-milka-400, ook Vincent heeft hier een mooi resultaat neergezet.

Na de uitslag hebben wij het allergrootste adtje selfhype van huize AAA3 gezien. Dit was zeer mieters,vele klokjes en weizen zijn hierop gedronken. Initieel besloten de meeste deelnemers hun resultaten te vieren in de vestingbar. Maar gezien de situatie daar vrij lame was, keerden ze al gauw terug om de pitcheradt van Daniel te kunnen aanschouwen. Na een strakke tijd, net over de 10 minuten. Besloot Daniel ook zijn maaginhoud gedeeltelijk terug te storten in zijn pitcher. Willem was zo druk bezig met feest vieren dat hij was vergeten zijn blikje klok uit zijn tas te halen. Deze had zichzelf onfortuinlijk geopend wat leidde tot Willem die een spies trok in het midden van het sportcentrum.

Het was een mooi evenement, vele interesses in atletiek zijn ontdekt, vele klokjes zijn opgedronken en het was een mooi evenement. Voor de uitslagen is het mogelijk om te kijken op: Uitslagen FlAAT

We hopen iedereen volgend jaar terug te zien bij de 6e editie van de FLAAT

Zonnige Johan Knaap Games

| Marjolein Bolten

Geschreven door Fabienne Buijs

Op woensdagavond 11 mei vonden de Johan Knaap Games. Het zonnetje scheen en het FBK-stadion lag er mooi bij. De commissie haastte zich naar de baan, waar met de hulp van vele Kronauten het terrein werd opgebouwd. Alle startnummers werden klaargelegd, de startblokken in de baan gezet en de verspringbakken geharkt. Wedstrijdleider Johan Knaap leidt de juryvergadering en de tijgers op het secretariaat overleven de tsunami aan jurylijst-willende juryleden.

Iets na zes uur begon het allereerste onderdeel, de 400 meter horden. De atleten hebben zich op de baan verzameld en terwijl de zon nog schijnt, kondigt Henk de eerste start aan. Ivo Stapel start in de eerste serie, wat tevens zijn eerste 400 meter met kleren was. Maar ook met kleren aan laat hij zijn hordeskills zien en loopt hier naar de eerste plek van de mannen senioren toe. Na 300 meter hordes verstellen voor de tweede serie, kreeg de baanploeg te horen dat de baanindeling veranderd was. Dat leverde een 300 meter lange sprint met een korte pauze bij elke hordenrij op. Het volgende onderdeel op de baan was de steeplechase, met een spectaculaire waterbak en een klein beetje geklungel met wavelights, zijn hier dankzij Lars prachtige foto’s gemaakt. Veel Kronauten grepen hun kans om dit op de UTrack onmogelijke onderdeel te beoefenen. Twan, Koen, Fabian en Daan trotseerden zeven keer de waterbak om vervolgens allemaal in een mooie tijd te finishen.

Ondertussen zijn ook de technische onderdelen druk bezig. Bij het verspringen van de mannen zien we helaas geen Kronauten verschijnen. Zij hebben hun krachten gebundeld om de volledige clean sweep op het discuswerpen op te eisen. Thijs Roskamp, Marnick, Kaloyan en Roy vernederen de concurrentie en kleuren het spreekwoordelijke podium groen. Net naast het podium vinden we Ivo en Rick terug in de uitslagen die wederom hebben bewezen goede stappen gemaakt te hebben. De 37,24 meter van Thijs was tevens genoeg om het wedstrijdrecord te verbreken. Gefeliciteerd!

Om de niet al te druk bezette mannen verspringlijst iets op te vullen, is er hinkstapsprong voor de masters aan het programma toegevoegd, zodat zij zich kunnen inschrijven voor het NK. Aan dezelfde kant van de baan zijn vrouwen bezig met kogelstoten, hier komt Michelle wel erg dicht bij de elf meter. Ook Renske, Meta en Merel Wevers zetten een mooie afstand neer. Tien minuten na de start van het kogelstoten, gaat het hoogspringen voor de vrouwen van start. Hier komen Marjolein en Myrthe in actie, zij vliegen beide net niet over hun PR heen.

Dan is het tijd voor het drukstbezochte onderdeel van de JKG, de 100 meter. Met 7 series zien we hier verschillende Kronauten terug: Myrthe, Meta, Ivo, Rick en Fabian snellen zich over deze korte afstand naar de finish. Ook bij de 800 meter worden onder aangename omstandigheden snelle tijden gelopen. In serie 1 zijn we getuige van een limietpoging voor het EK U18, met minder dan een seconde is deze net niet gehaald. Met behulp van de wavelights, die vandaag voor het eerst in actie komen, lopen Jelmer, Marjolein en Michelle een nieuw persoonlijk record. Ook Merel Lasschuijt loopt sneller dan haar opgegeven tijd.

Bij het polsstokhoogspringen zien tijdens deze twee loopnummers de oudste deelnemer in actie, met een hoogte van 2,40 heeft deze 81-jarige man een mooie prestatie neergezet. De volgende ronde technische onderdelen begint iets na acht uur. Het hoogspringen van de mannen wordt met 1,65 gewonnen door Roy, Koen volgt daar direct achter. Het kogelstoten bij de mannen wordt met gemak gewonnen door Kaloyan. Ook Fabian, Ivo en Rick stoten deze 7,26 kg zware bal een heel eind de bak in.

Het verspringen bij de vrouwen was zeer druk bezocht. Gelukkig waren er genoeg Kronauten die hun reeds gehaalde jurydiploma in wilden zetten. Met een afstand van 5,31 wordt dit onderdeel gewonnen door Carlijn ter Laak van AC TION. Bij het discuswerpen zien we Meta en Renske terug, zij laten de discus met een afstand van respectievelijk 33,63 en 28,13 meter achter ver in de sector. Ook staat er een opvallende naam in deze lijst: Karlien Sleper. Om zich voor te bereiden op de JKG gleed ze nog in haar monobob over de olympische baan in Peking, dit resulteerde in een overwinning op het discuswerpen.

Ondertussen zijn de wavelights ingesteld en hebben de 5000 meter lopers zich verzameld bij de startlijn. Dunya, Renee en Thies laten het publiek zien hoe er met wavelights wordt gewerkt en lopen allen een nette vijf (of was het in sommige gevallen toch 4,6) kilometer. De zon is onder en de lampen staan aan, maar de wedstrijd is nog niet voorbij! Met zeven teams, waarvan iets minder dan de helft van Kronos, kan de Zweedse estafette van start gaan. Ook hierbij staan de wavelights aan, maar of de lopers dat echt doorhebben is wat anders. De Zweedse estafette wordt gewonnen door Team Thomas van MPM, gevolgd door de Ikea Tijghers van Kronos. Op plek drie vinden we Jelmer en de zwaargewichten, gevolgd door het derde Kronos team: MeMaMiMy. Plek vijf tot en met acht worden bezet door teams van MPM.

Al met al kunnen we terugkijken op een mooie avondwedstrijd met heerlijk weer. Nadat alle onderdelen zijn afgelopen, wordt het volume van de muziek verhoogd en is de baan binnen no time opgeruimd. Een klein akkefietje met boter verder en de baan wordt weer stil achtergelaten. Vanuit de commissie willen we graag alle deelnemers, vrijwilligers, juryleden en supporters bedanken, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. Tot volgend jaar!

Kronos wint de 50e Batavierenrace!

| Roy van Zijl

50 Kronauten versus 175 kilometer hardlopen tijdens de 50e Batavierenrace, aan de titel van dit verhaal kan je wel raden wie deze strijd overwinnend afsloot. Wie een overwinning voor Kronos team 1 had voorspeld voorafgaand aan de Bata, had ik (en met mij vele anderen) voor gek verklaard. Ook team 2 deed het uitermate goed, ondanks dat zij net hun doel van top 50 misten (onder andere door een zeer discutabele tijdstraf), waardoor heel Kronos terug kan kijken op een prachtige jubileumeditie van de Batavierenrace.

Al vroeg op de vrijdag was de commissie druk bezig met het ophalen van busjes, boodschappen en vermiste hulptroepen die zouden helpen met koken maar ondertussen spelletjes pesten aan het doen waren met onze Amsterdamse vrienden van Aquila. Na een goed-vullende pastamaaltijd vertrokken de twee nachtploegen naar Nijmegen in de door Kronos-stickers opgepimpte busjes terwijl de overige Kronauten nog even wat nachtrust gingen verstoren bij de andere aanwezige SAV's alvorens wat korte uurtjes slaap te pakken.

Lars en Gijs mochten het spits afbijten voor het 1e en 2e team respectievelijk. Lars zette de toon voor het 1e team door direct als 8e te finishen, ondanks een [volgens hemzelf 'zware'] blessure opgelopen tijdens het beachvolleyballen die middag. Gijs had speciaal voor deze gelegenheid zijn Kronosgroen (of waren die Bata-shirts nu rood) weer uit de kast getrokken en zette een keurige tijd neer.

De nachtploegen mochten zich daarna een weg door het duister banen. En dat vinden van die goede weg bleek nog wel een uitdaging, met borden die de verkeerde kant op stonden en bijzondere afdalingen richting de Rijn alvorens een ellenlange beklimming om diezelfde rivier over te steken. Na een nachtje navigeren met alleen een hoofdlampje vond team 1 (na mooie etappes van Casper H, Jasper G, Dunya, Thijs v A, Rogier, Loek, Fabienne en Merel L) zicht terug op een prachtige 4e plaats in het algemene klassement. Fabian, Ivo, Rick, Willem, Koen, Thijs R, Ella en Jelmer mochten zich voor team 2 een weg door de nacht banen alvorens zij de top 100 van het klassement binnenslopen.

Terwijl de nachtploegen zich een weg door de Achterhoek baanden stonden de ochtendploegen al zeer vroeg te trappelen om hun deel van deze estafette te volbrengen. Direct na de herstart in Ulft werd al duidelijk dat zij wel waren vergeten te ontbijten, want de andere teams werden opgevreten alsof ze niet bestonden. Team 1 snelde dankzij Yorick, Carina, Samantha en Gerber naar een 1e plek in het algemene klassement, waarna Nart, Twan, Freek en Basile deze positie alleen maar verstevigden. Voor team 2 mochten Daniel, Anna, Suze, Anouk, Matthijs, Fabian A, Tim en Gabriel de eer hoog houden. Zij sleepten het team naar een mooie 60e plaats in de tussenstand.

Daarna was het tijd voor de enigszins uitgeslapen middagploegen om hun weg naar Barchem in te zetten en de Bata binnen te halen in Enschede. Team 1 had een voorsprong van 7 minuten te verdedigen ten opzichte van onze Britse concurrenten, iets dat de spanning goed voelbaar maakte voor de inmiddels teruggekeerde andere ploegen (of wakker geworden, in het geval van de meesten van hen). Vincent, Thijs V, Michelle, Marnick, Steef en Isis deden precies wat van hen gevraagd werd en liepen zelfs nog verder uit in het algemeen klassement. Hierdoor hadden de slotlopers, Stan en Anne, een veilige marge van 18 minuten op de naaste concurrentie voorafgaand aan hun etappe. Voor team 2 kwamen Jurgen, Sander, Pytrix, Twan B, Jorge en Marjolein in actie in de middag. En ware het niet voor een zeer discutabele wisselstraf, dan hadden zij makkelijk de top 50 ingekomen. Helaas mocht dit niet zo zijn en vond team 2 zich terug op een 62e plaats.

Een grote groep Kronauten had zich inmiddels verzameld op de eigen UTrack om de slotlopers binnen te schreeuwen. Er werden al leuzen uitgeprobeerd ("It's coming home!") en plannen voor rellen die je normaliter alleen in het voetbal ziet gemaakt (volgend jaar ook van die fancy rookfakkels svp). Na een uitgestelde start was het tijd dat de hartslag toch echt even goed omhoog ging. Stopwatches werden bij de hand gehouden om de mogelijke verliezen in de gaten te houden en de nodige anti-stress-Klokjes werden vast naar binnen gewerkt om de zorgen wat te verminderen. Maar niets van dat alles was nodig aangezien Anne een sublieme slotetappe liep, ondanks de grote druk die zij voelde, en bijna 6 minuten pakte op de directe concurrentie met een schitterende tijd. En dat nog met het showen van de Kronos vlag, iets dat door het aanwezige publiek werd afgeraden, aangezien er gewoon een goede tijd moest komen. Maar dat bleek uiteindelijk helemaal niet nodig door deze mooie prestatie. Hierdoor kon er rustig een feestje worden gebouwd langs de kant. Dit feestje werd extra versterkt door de binnenkomst van Maartje met Kegel, die ook een supertijd neerzette.

Een luid gejuich ging op toen Stan zijn groene haardos als een van de eerste mannelijke lopers verscheen op de baan. Met een prachtige eindsprint, die hij zelf iets te vroeg ingezet vond, bevestigde hij de overwinning voor Kronos team 1 op de 50e Batavierenrace. Een unieke en prachtige prestatie die we hopelijk nog eens mogen herhalen. Ook Daan liep een mooie slotetappe, al deed hij bijna wat twee van zijn voorgangers ook deden (looking at you Roy en Thijs R); enigszins over je nek gaan bij de finish. Maar de pijn voelde de Kronauten al lang niet meer door de euforie die er was gekomen door het prachtige resultaat. Een 1e plek voor team 1, en een 61e plek voor team 2!

De avond werd ingeluid met een lekkere BBQ (of een goede Zuid-Afrikaanse Braai, aldus Daniel) bij Anne thuis, waarin de meest unieke Hamburgers gecreëerd en de verschillende soorten gegrilde groenten smakelijk verorberd werden. Om 23 uur precies (ofja met een tien minuten speling) was het dan tijd voor het grote moment; de prijsuitreiking in de goedgevulde Bata-tent. Een aantal Kronauten moesten nog even plankgas en sprintend vanuit het verre Raalte komen om dit moment niet te missen, maar ook zij hebben dit gered (mogelijke boetes kunnen vast wel naar Tim, Michelle). Na een tijdlang wachten in de coulissen was het dan eindelijk tijd om de bokaal in handen te krijgen en het applaus in ontvangst te nemen. Kronos bevond zich in grote getalen op het grootste podium dat menigeen gezien heeft, een prachtig aangezicht en voor iedereen een onvergetelijke ervaring.

Al met al kunnen we terugkijken op een van de hoogtepunten uit het bestaan van de vereniging en we kunnen niets anders doen dan nagenieten en iedereen die heeft gelopen, georganiseerd (super gedaan commissie), aangemoedigd of op andere manieren heeft bijgedragen te bedanken voor hun inzet. Samen kun je prachtige prestaties neerzetten en dat is hier overduidelijk bevestigd! Uiteraard hopen we dit volgend jaar te herhalen, we're running it back!

Steady competitie resultaten na een nacht feesten!

| Marjolein Bolten

Nog nagenietend van de Batavierenrace en feest stonden om 10 uur s’ochtends de eerste atleten alweer op de atletiekbaan in Hengelo voor de eerste competitiewedstrijd van het jaar. Dit jaar was Kronos aanwezig met 2 mannen en 2 vrouwen teams en een totaal van 35 enthousiaste Kronauten.

Om 11:15 mochten Roy en Fabian aftrappen met de hoge hordes op de 110 meter horden, en Fabian had er zoveel zin in dat die zelfs op zijn loopschoenen liep. Beide hebben mooie punten verdiend voor hun team. Om 11:30 trapten Renske en Isabelle het discuswerpen af voor de vrouwenteams, en ondanks alle blessures toch een mooie hoge 25 meter voor Renske. Michelle en Marjolein liepen een nek aan nek race op de hordes die gewonnen werd door Michelle die maar liefst 1.2 seconden van haar pr af liep!

Het volgende looponderdelen was de 800 meter voor Dunya, Gerber, Nart en Vincent, die alle vier na de Batavierenrace al veel kilometers in de benen hadden maar alsnog netjes de punten binnen sprokkelden! Het kortere sprintwerk werd uitgevoerd door Daan, Gabriel, Tim, Samantha, Annabel, Maartje en Michelle die allemaal netjes liepen en waar Samantha helaas uitviel in de laatste meters.

Ondertussen was het weer tijd voor wat werp onderdelen met discus voor Thijs en Rick en kogel voor Marjolein, met een goede seizoensopener van 34 meter voor Thijs, waar nog veel ruimte in zit voor meer!

Op de 400 meter liep Stan erg snel voor team 2 en had Lars het na zijn snelle Bata etappe en al het organisatie werk toch wel zwaar op de 400. Samantha kon niet meer van start op de 400 meter maar Dunya dribbelde netjes binnen voor punten en Merel stampte ook hard door voor de winst en punten in team 1.

Terwijl Roy naar een nieuw PR sprong met hinkstap, Fabian toch wel moeite had met het vinden van de balk, sprong Myrthe een nieuw studenten pr hoog, en evenaarde Michelle haar 1.60 niveau van vorig seizoen. Kaloyan wierp de 7.25 kilo kogel over de 12 meter en Merel wierp een constante 26 meter bij het discuswerpen.

Ondertussen liepen de mannen, Jelmer, Twan en Vincent ook nog even een nette 5000 meter op de baan! Bij de volgende ronde springonderdelen, sprong Koen een steady 1.65, en dat na al zijn looptrainingen, en loper Stan sprong ook een mooie 1.60 na 1 training. Bij het verspringen kwam Maartje tot een net geen 4 meter en Marjolein tot 5.10.

Bij de mannen 200 meter, vonden op het laatste moment nog wat verschuivingen plaatst door een enkel blessure van Roy en liep Tim spontaan nog een snelle 200 meter. Ook Gabriel en Daan liepen een 200 en voelden het laatste stuk de Bata etappe toch ook wel. Bij de vrouwen wist Merel de winst op de 200 meter te pakken en liep Maartje ook een mooie tijd na een paar weken ziek geweest te zijn.

Ergens op deze dag wist Marnick ook nog een mooie 35 meter te werpen met het discuswerpen en wierp Ivo voor het eerst over de 20 meter! Het laatste onderdeel voor de estafettes was de 3000 voor de vrouwen met Gerber, Dunya en Anne die alle drie na al het lopen van dit weekend nog steeds heel netjes liepen!

Alle drie de estafette teams kwamen ook netjes over de finish zonder foute wissels en zo waren de laatste punten ook veilig gesteld. Aan het eind van deze dag staat het Kronos 1 vrouwen team netjes op een tweede plaats landelijk en het Kronos 1 mannen team moet met een 11de plek nog even goed hun best doen voor de promotie/ degradatie wedstrijd.

Op naar de volgende competitie wedstrijd op 22 mei in Gendringen!

Verenigingsweekend

| Ivo Stapel

"Dus kom naar Danny’s Autopaleis!

Auto’s voor een mooie prijs

Handgeschakeld of automaat

Tien jaar oud of in nieuwe staat

Het maakt niet uit, dus wees goed wijs

En kom naar Danny’s Autopaleis"

Het is de tekst waarmee Rita Zwakkelhoef (61) uit Epe ruw werd wakkergeschud zaterdag 23 april rond 3 uur s'ochtends. "Onacceptabel" aldus Gijsbrand Zwakkelhoef (67). "Ik stond met angst voor eigen leven op de overloop."

Hoe zijn we in deze benarde situatie beland? Lees snel verder voor het verhaal achter deze heftige ervaring van Epe's grootste schandaal sinds de afgebroken deurklink bij basisschool Bernardus.

Het is een zonnige vrijdagavond, de avondzon schemert door het treinraam naar binnen. De rust en kalmte van de trein die snel maar stabiel over de rails richting Hengelo versnelt wordt weerspiegeld in de passagiers. Een krant wordt gelezen, rustig luistert een man van middelbare leeftijd naar het album van Sinatra en achterin de sprinter praten 2 vrouwen die hun gloriedagen reeds gezien hebben weemoedig over de tijden van vroeger. Tot plots de trein bij station Kennispark tot een verwachte doch ruwe stilstand komt, de stilte wordt doorbroken door een meute groene hooligans. "Gast 'Vo voor kegel" wordt geroepen door een jongeman gewikkeld in een groen gewaad terwijl hij zijn blauwzilveren zonnebril van zijn hoofd naar zijn borstzakje verplaatst. Voorbij is de stilte, het 28e Kronos verenigingsweekend is begonnen.

Vanuit een achterhoek in de trein kijken 2 vrouwen om richting de dubbele vierzitters in het midden van de trein. Enthousiast horen ze verhalen van een blondharige jongeman. "Vandaag heb ik al 2 uur in de trein gezeten om naar Almelo de Riet te gaan" vertelde hij enthousiast. De vrouwen bedachten zich wat je nou in hemelsnaam in Almelo te zoeken zou kunnen hebben als weldenkend mens. Al snel kwam verduidelijking van de situatie. Het gesprek onthulde een principe waarover weddenschappen afgesloten konden worden, de initiatiefnemer stelt een wed voor. De verliezer van deze weddenschap zou zich moeten begeven naar station Almelo de Riet, waar deze vervolgens met het gebruik van een rietje een machtig flesje Grolsch naar binnen vouwt. De volta van het systeem zit echter in de ironie dat de winnaar van de weddenschap ook zichzelf richting Almelo moet begeven, de term winnaar mag dan ook niet echt gebruikt worden bij deze weddenschap.

Al gauw sloeg de invloed van deze groen geklede hooligans om zich heen. Alsware sekteleden spraken deze zogeheten Kronauten nietsvermoedende treingangers aan om hun piramidespel te komen ondersteunen. "Word je ook lid van Kronos? Je zit wel in de Kronos Coupe hoor, haha" hoorde je deze sluwe rakkers onschuldige burgers bij zich te betrekken. Daarnaast werden er buitensporig veel foto's gemaakt van activiteiten die door weldenkende burgers als apart worden beschouwd. De trein kwam tot stilstand in het zonnige apeldoorn. Zo snel als ze gekomen waren was de groene invloed verdwenen en keerde de rust en welvaart terug in de sprinter. Na een net zo wispelturige busrit kwam de groep aan in Epe. Met een apocaliptysch gebrul verwelkomde de groep een bebaard individu die zwart leek te rijden in een belbusje van Arriva.

Na een korte wandeltocht kwam de groep aan op de Atletiekbaan van CialVo. Daar werden tentjes opgezet, eten klaargemaakt en de eerste lauwe klokjes naar binnen getankt. Onder leiding van verschillende als jungledieren geklede ploegleiders, deden de Kronauten mee aan een pubquiz georganiseerd door Roy en Marnick. Drie leden van het 65e bestuur hebben deze situatie mooi aangepakt om hun trauma's van de vorige pubquiz te vergeten. Na het prikkelen van de breinen ging de muziek aan en de tap open. Daarnaast werd er een Crazy 66 uitgedeeld en deze leidde al gauw naar Vincent die met een microfoon het volkslied van Epe aan het zingen was.

De volgende uren zijn wat vaagjes in de gedachten van de schrijver, dus ik zal een paar flarden geven van de rest van de avond:

  • Af en toe werd een rustige en een beschaafde borrel opgeschrikt door verschillende individuen die ineens Fabian hebben gebrast.
  • Onder luid gejuich werden er 330 ml klokjes via de meest gore koffiemokken ter wereld naar binnen gevouwen onder strakke jurycontrole van Dunya, Daan en een Adtmeister.
  • Verschillende andere crazy 66 onderdelen werden beoefend wat leidde tot gezang, acrogym, nachtelijke sprintjes, rioolkruipen en het schrijven van poëtische brasbrieven en slogans.

Na een zeker moment maakten de Kronauten zich op voor een nachtelijke duurloop. Door een overmaat aan aanmeldingen leidde dit tot de best bezochte nachtelijke duurloop in 5 jaar tijd. Na het volgen van een enthousiaste Gerber in het bos, kwamen sommige Kronauten er achter dat de combinatie van pils en rennen toch anders bleek dan gehoopt. Een enkele Kronaut vergat zijn voeten op te tillen bij een drempel en ging mieters op zijn snufferd. Na een verfrissende duurloop gingen sommige Kronauten verder om nog even een nachtelijke 400 meter te lopen, als voorbereiding op de competitie.

Na deze verfrissende sportactiviteiten werd hard verder geborreld en werd er een mooie karaoke aangeslingerd. Dit bleek toch met iets meer volume gepaard te gaan dan initieel verwacht en dit zorgde voor verschillende dutjes die ruw werden verstoord.

Na een kort en koud nachtje werden de Kronauten gewekt door een enthousiaste commissie, na een broodje en een glaasje water maakte de groep zich op om naar het prachtige oude stadscentrum van Epe te vertrekken. Hier werd competitief gestreden om de hoogste prijs in de Crazy 66. In groepjes zijn hier mooie foto's gemaakt, vorkjes gehaald bij de snackbar en heeft Anne een voorraad aan kwark gekregen die ze lang had kunnen gebruiken, als ze deze niet had laten liggen in Epe.

Na de lunch konden de Kronauten genieten van een mooie speurtocht in het bos. Naast vlaggetjes en stempelkaarten werden er een aantal buurtbewoners gevonden met een variërende zuurgraad. Waar bij post 1 een vrouw te vinden was met een zuurgraad zo hoog dat je er esters mee kan katalyseren, waren er ook een aantal enthousiaste locals met lieve hondjes die eens gingen kijken wat er allemaal gebeurde. Na een verfrissende wandeling door het bos kwamen de Kronauten terug om uit te rusten van hun avonturen, hier werden een aantal potjes voetbal gespeeld en de rest van de Crazy 66 afgemaakt door een aantal enthousiaste teams.

Na het eten werden er 1 voor 1 groepjes ontvoerd en in een random gat op een heide uit de auto geworpen. Ze kregen een kaart en een aantal leuke activiteiten om te doen onderweg en zo was de dropping begonnen. Onderweg werden mooie foto's gemaakt, schommels geterroriseerd en een snackbar bezocht. Na een aantal lange en een aantal korte routes terug richting de Atletiekbaan begon een laatste feestavondje. Hier stond het Kronos kampioenschap bakken trekken nog steeds als prominent onderdeel op het programma. Na een felle strijd heeft Daan het af moeten leggen tegen Casper en zo werd er een ware Kronos kampioen geboren. Na een extra 400 meter training in de nacht kwam ook deze mooie dag tot een einde.

Zondag ochtend kon de groep lekker rustig opstaan door hun tentenkamp op te ruimen en een survivalrun training te volgen van Casper. Na een mooie training, waar de Kronauten veel nieuwe technische vaardigheden hebben geleerd begon de eindstrijd. Hierin werd al gauw duidelijk dat het survivalrunnen in een apen-onesie meer voordeel oplevert dan survivalrunnen in een zebra-onesie.

Na deze mooie activiteit werd er een vermoeide en brakke bus en treintocht terug naar Enschede volbracht. Kronautjes konden weer heerlijk gaan slapen en zich voorbereiden op het mooie Bata weekend. Super'Vo voor de commmissie die dit prachtige weekend heeft neergezet en Vo voor kegel.

Maar wat is er nu gebeurd met de familie Zwakkelhoef? We zullen er nooit achterkomen? Het enige dat we weten is dat Epe nooit meer hetzelfde zal zijn.

Een (natte) geslaagde Campusloop 2022

| Daan Gestel

We zijn nog geen halfjaar verder sinds de laatste Campusloop of er wordt alweer eentje georganiseerd. Op woensdag 6 april organiseerden wij de Kronos Campusloop op de gebruikelijke datum een aantal weken voor de Bata. Dit keer voor het eerst in drie jaar zonder Corona beperkingen. Houden zo!

Op de vroege woensdag ochtend was de commissie al ter plekke aanwezig om negen uur ’s ochtends bij de UTrack. Voor sommige leden waaronder ikzelf was dit toch iets te vroeg, maar na een paar kopjes koffie bij het kopieer apparaat konden we weer helemaal los. Tot ieders blijdschap kregen wij ook de beschikking over walkietalkies, die toch erg nuttig bleken voor directe, heldere communicatie, of om door elkanders gesprek heen te blèren. De etherdiscipline was soms ver te zoeken. Tot 13:30 hadden wij de tijd om alle voorbereidingen te treffen voordat onze eerste vrijwilligers zouden komen om te helpen het parcours op te bouwen, en tegen alle weersvoorspellingen in hadden wij een heerlijke zonnige ochtend. Dit zou later op de dag helaas omslaan naar vochtigere omstandigheden.

Nadat het parcours grotendeels was klaargelegd onder begeleiding van Daan en Pepijn met lintjes en verkeershekken, en het start/finish gebied onder toeziend oog van Anouk was opgesteld, en Dennis het secretariaat had voorbereid, dit alles nauw aangestuurd door de commissie voorzitter Gerber, was het tijd voor een lekkere hap Chinees in de Sportkantine. Daar stond ons een vullend buffet te wachten met gevarieerde keuze uit van alles en nog wat, zowel vlees als vega was klaargezet.

Terwijl alle commissieleden, vrijwilligers en officials hun buik rond aten, was Gerber alweer naar buiten gerend om verder te gaan met de voorbereidingen, het busje van Ipico moest namelijk het terrein op gereden worden. Gelukkig heeft ze toch nog net genoeg tijd gehad om wat te eten, want hierna zouden we geen tijd meer hebben om te eten tot minimaal 21:00.

Het secretariaat werd gevuld en binnen de kortste keren werden de eerste startnummers opgehaald. Intussen waren Daan en Pepijn bezig de laatste puntjes op de i te zetten op het parcours en gaf Pepijn ook de instructie aan de verkeersregelaars. Nu begon het toch een beetje te kriebelen, want om 19:00 wilden we starten en opeens leek de tijd wel twee keer zo snel te gaan. Uiteindelijk om 19:06 gaf Gerber het ja-teken aan wedstrijdleider Bram om de race te beginnen.

Nu was het eindelijk zo ver: na vier maanden voorbereidingen treffen was de Campusloop 2022 eindelijk van start. Een waar genoegen voor de commissie om eindelijk op dit punt aan te komen. Onder luid, enthousiast commentaar van onze microfonisten Ivo en Lars gingen de lopers voor de 5 en 10km van start. Voor de 5km gingen 99 deelnemers van start en voor de 10km 47 deelnemers. Met een snelle tijd van 17minuten en 23seconden kwam Anders van Riesen op de 5km onder luid applaus als eerste over de finish. Nog geen 5minuten later kwam ook Marit de Vos als eerste vrouw binnen met een top tijd van precies 22minuten. De lopers van de 10km lieten ook niet op zich wachten, want als eerste man kwam Caleb Trabitzsch met een uitstekende tijd van 34minuten en 41seconden over de finish. Nog geen 4minuten later kwam onze eigen Isis Besselink met een geweldige tijd van 38minuten en 19seconden lachend als eerste vrouw over de finish.

Naast deze twee uitdagende afstanden organiseerden wij ook de kortere 3km voor de lopers die zo’n 5 of 10km veels te veel vinden. Uiteraard kwam onze eigen Casper Kroon met een snelle tijd van 10minuten en 9seconden als eerste man over de finishlijn. Nog geen 35seconden later kwam Elisabetta Ribera d’Alcal van AC TION als eerste vrouw over de finish met een razend snelle tijd van 10minuten en 44seconden.

Toen iets na achten alle deelnemers gefinisht waren was het natuurlijk tijd voor de prijsuitreiking. Tegelijkertijd werd ook het teamklassement opgemaakt door de jury. Het team dat het dichts op elkaar kon finishen won een eigen prijs, namelijk een voucher voor het hele team om een uur lang gratis te spingen bij Jump XL Hengelo. Gefeliciteerd team “Wij zijn zwemmen” met jullie winst! Ook nog kudo’s naar onze sponsor Kieviet sport die extra podiumprijzen wilde regelen voor deze editie van de Campusloop.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde (natte) 10e (of was het nou toch de 11e?)editie van de Kronos Campusloop en hopen jullie allemaal weer terug te zien in april 2023 voor de volgende editie!

Zonnig NSK Ekiden

| Marjolein Bolten

Met twee teams was Kronos aanwezig op het eerste nsk met een zonnetje dit jaar. Het Kronos 1 team deed mee in het gemengde klassement en het Kronos 2 team deed mee bij het mannen klassement.

Na een aantal last minute wisselingen door gekneusde ribben van Daan, was het tijd voor Ella en Ivo om te starten met de 5 km. Beide gingen er enthousiast vandoor en na minder dan 25 min was het tijd voor Nart om het groene lintje over te nemen van Ivo en te starten met de 10 km. Met een tijd van onder de 28 min liep Ella ook een mooi debuut pr en na de vooraf geoefende wissel vanuit driepunts start was het tijd voor de 10 km van Fabian. Beide mannen ervaarde de hitte maar na het eerste rondje van 5 km was er wat verkoeling en drank voor beide mannen voordat ze hun etappe vervolgde met een tweede rondje.

De volgende 5 km's werden gelopen door Koen en Marjolein en beide waren erg blij dat ze konden stoppen na 1 rondje om het lintje door te geven aan de volgende 10 km lopers, Stan en Willem.

Stan had er daadwerkelijk zin in en na zijn 35 km vorig weekend was deze afstand een makkie. Willem oefende alvast voor zijn bata etappe met deze afstand en heeft er ondanks de warmte ook nog van genoten. Voor het mannenteam was het tijd voor fotograaf Lars die een rustige 5 km wilde lopen, met een van te voren ingeschatte tijd van tussen de 20 en 22.5 minuut. Tijdens het lopen bedacht Lars dat als je sneller loopt je ook eerder aan het bier kan, dus na een snelle 18 min was Lars binnen en was dat biertje zeer verdiend! Ook voor Kronos 1 wist Annabel zichzelf te verbazen door na 2 maanden blessure gewoon netjes onder de 24 minuten te lopen.

De slotlopers waren Thijs en Dunya, waar Thijs het Kronos 2 team netjes naar de finish bracht met een mooie 3de eindplaats! Gefeliciteerd mannen! Dunya haar tactiek was weg gaan op haar 5 km pr tempo en dan de laatste 2 km te lopen op (andermans) karakter, dit pakte zeer goed uit met een doorkomst op de 5 km die zelfs sneller was dan haar pr!

Gedurende de treinreis en hele dag in Utrecht is er een crowdfunding actie geweest voor een draagzak voor Kegel, dus mocht je nog willen doneren: https://tikkie.me/pay/7bpm0b39mt8l3s6nf8pi

Geslaagd NSK Indoor

| Roy van Zijl

Het imposante Omnisport in Apeldoorn was zoals altijd decor van het NSK Indoor. Voor een aantal Kronauten betekende dit een terugkeer op zeer bekend terrein, voor anderen het ontdekken van een nieuwe omgeving. Met 21 deelnemende atleten, een aantal juryleden en fanatieke aanhang op de tribunes (die eindelijk weer vol mochten zijn) beloofde het opnieuw een goed NSK te worden. En ongeacht hun rol, de Kronauten stelden niet teleur. De luidste aanmoedigingen, goede vrijwilligerskills en mooie prestaties leidden tot een succesvolle dag en nacht. Uiteindelijk werden er zelfs 4 podiumplaatsen, waarvan 2 nationale studententitels bereikt!

Harder stoten, langer volhouden

Het eerste onderdeel van de dag was het kogelstoten voor de mannen, waaraan een kwartet aan Kronauten deelnam. Roy en Thijs R gingen het gevecht tegen elkaar, maar vooral tegen hun concurrenten uit Groningen en Eindhoven aan met de 7.26 kilo zware kogel. Helaas moesten zij (net) hun meerdere erkennen in de Noorder- en Zuiderling maar wisten alsnog allebei de wedstrijd af te sluiten met degelijke prestaties en indoor-PR's. Ondertussen vochten I'vo en Rick (in zijn allereerste wedstrijd voor Kronos) hun eigen strijd uit. I'vo wist deze onderlinge battle te winnen, mede door zijn fanatieke intimidatie-trainingen, maar miste net zijn streefafstand van 8 meter. Voor beiden een mooie vuurdoop in het Omnisport!

I'vo had daarnaast ook nog eens het meest bijzondere onderdelenpakket van alle deelnemende Kronauten samengesteld. Naast het kogelstoten nam hij ook deel aan de 3000 m, gedreven door zijn goede ervaringen op de cross van een week eerder. Zowel hij als Dunya werden helaas laatste op de langste indoorafstand, maar zullen vast het gevoel hebben gehad dat ze vlogen gezien de grote hoeveelheid aanmoedigingen die ze ontvingen.

Laat op de dag vond ook het kogelstoten bij de vrouwen plaats, waar zowel Marjolein (die al weer eens de hele dag vol had gepland met onderdelen) en Annabel (die de hele dag haar arm al had belast met het omhoog houden van vlaggetjes bij het springen) aan deelnamen. Annabel miste net de finale maar wist alsnog een mooi PR neer te zetten. Marjolein wist zichzelf niet te verbeteren maar behaalde alsnog een zeer degelijke afstand waar ze uiteindelijk het brons mee naar huis wist te nemen!

Vliegles

Op traditionele NSK wijze was er op het toch al kleine middenterrein een goede lading (on)georganiseerde chaos aanwezig. Dit was met name te merken tijdens het hoogspringen voor de vrouwen, dat tegelijk plaats vond met het hinkstap- en verspringen voor de mannen. Bij dit hoogspringen deden Marjolein en Michelle mee en beide dames hadden eerder dit seizoen al aangetoond in vorm te zijn. Ook op dit NSK kwamen zij tot degelijke prestaties die helaas hun seizoensbesten niet konden overtreffen.

Bij het hinkstapspringen van de mannen was Roy torenhoge favoriet, met als resultaat dat hij aan één poging (twee uiteindelijk, want hij heeft zoals wel vaker moeite met geldig springen) genoeg had om de titel binnen te halen met een afstand van 14.27 m! Vlak daarna wist hij op het verspringen nog een medaille toe te voegen aan zijn totaal door het brons (met een afstand van 6.53 m) binnen te halen in een door Kronauten goedbezette wedstrijd. Naast Roy deden hier Thijs R (die eens een uitstapje maakte van het werpen), Tim W, Daan en Vasileios aan mee. In een spannende onderlinge strijd wist Vasileios uiteindelijk te winnen van zijn medeKronauten door een goede 3e poging na twee eerdere foutsprongen. Slechts 35 cm scheidde hem van Daan, die het rijtje met Kronauten afsloot met een sprong van 4.83 m.

Bij het verspringen van de vrouwen zagen we wederom Marjolein en Michelle in actie. Waar Marjolein haar teruggevonden vorm van het NK meerkamp in stand hield, sprong Michelle naar een seizoensbest na een wissel van afzetbeen. Voor beiden niet het resultaat waarop gehoopt was, maar genoeg positieve punten om mee te nemen richting het outdoorseizoen.

Vlammen op de sprint- en rondbanen

Het eerste looponderdeel van de dag was de 60 m horden voor vrouwen, hieraan deden 3 Kronauten mee; Marjolein, Michelle en Merel W. Michelle wist haar PR met 1 honderdste te verbeteren maar kwam net te kort voor de finale. Marjolein en Merel W wisten zich allebei wel te plaatsen voor deze eindstrijd waar zij uiteindelijk een zeer degelijke 5e (Merel) en 6e plaats wisten te halen. Merel W was later op de dag wel uiterst succesvol op haar geliefde 400 m, welke zij als grote favoriete inging. Deze druk zorgde voor een energieboost want ze wist met glans de titel binnen te halen, op slechts honderdsten van haar eigen indoor clubrecord. Ook Samantha waagde zich aan de dubbele ronde over de korte indoorbaan, een voor haar nieuwe ervaring, met een zeer mooi resultaat als gevolg.

We zagen Samantha daarna ook terug op het enkele rondje, de 200 meter. Hier wist zij net niet haar outdoor tijd gelopen in Eindhoven te evenaren. Wedstrijdsecretaris Maartje werd helaas gediskwalificeerd op deze afstand. Voorzitter Daan finishte daarentegen wel in een mooi PR van 26.66 seconden! Voor Willem liep de 400 meter uit op een deceptie nadat hij na slechts 10 m zijn race moest staken door een blessure, we hopen dat het meevalt! Op de enorm sterk bezette 800 meter liep Nart naar een nieuw indoor PR van 2:03.02, en dat terwijl hij in voorbereiding is voor de marathon. Gerber merkte tijdens de 4 rondjes het effect van een 3000 meter indoor en bewees dat ook zij maar menselijk is en wel eens vermoeid kan zijn.

Op de kortste sprintafstand, de 60 meter, was er een goede delegatie Kronosgroen te vinden, zowel bij de mannen als vrouwen. De onderlinge strijd bij de mannen werd gewonnen door Tim W, op de voet gevolgd door Vasileios, Gabriel en Daan. I'vo maakte zijn bingokaart der interessante onderdelen compleet door tijdens het kogelstoten nog even deze 60 meter af te leggen. Hij legde het daarmee helaas wel af tegen zijn clubgenoten. Bij de vrouwen stonden Marjolein, Maartje en Dunya aan de start. Marjolein wist zich te plaatsen voor de halve finale, welke ze vervolgens liet schieten vanwege haar overvolle programma. Maartje wist knap onder de 9 seconden te duiken, Dunya ervaarde nog maar eens de gevolgen van meerdere keren een coronabesmetting aan je broek krijgen.

Het slotonderdeel was de 4 x 200 meter gemengde estafette, waarin dus 2 mannen en 2 vrouwen lopen. Team Kronos 1, bestaande uit Gabriel, invaller Lars, Michelle en Merel W behaalde een zeer nette 6 plaats, ook direct goed voor een clubrecord! Het andere team, bestaande uit Samantha, Thijs v A, Maartje en Nart werd helaas gediskwalificeerd door een incident tijdens een wissel.

Bij deze ook een bedankje voor alle vrijwilligers die mee waren naar het NSK, alsmede de fanatieke aanhang op de tribune, zonder jullie was het sowieso een minder geslaagd evenement!

Na een verrassend goede avondmaaltijd, en een altijd gezellig feestje met de andere SAV's (of was het nu een filmavond?) kwam het indoorseizoen dan toch echt ten einde. Op naar het eerste volle outdoorseizoen in 2 jaar tijd, met hopelijk heel veel mooie prestaties!

NSK cross

| Ella Keijser

Het NSK Cross werd dit jaar gehouden in Nijmegen, georganiseerd door nsav ’t Haasje. Met een grote delegatie aan Kronauten zaten we vanaf half 9 in de trein richting de cross. Een paar powernapjes van Gerber en Daan, een paar overstapjes, een busje en een wandelingetje later waren we te vinden in de leemkuil. Met meteen een uitzicht op onze verschikking: de trap. Isis, Renee, Stan, Nart en Twan konden meteen beginnen aan het warmlopen voor de lange cross. Ze hadden dan ook meerdere keren de trap op het menu staan. Na een stevige start begonnen de eerste gaten zich meteen te vormen, Nart kwam als eerste de trap op gestormd met Twan in zijn kielzog. Stan had een goede bondgenoot aan Renee en konden samen een heel stuk optrekken met Isis niet ver achter hen. Nart kwam na een val in de laatste 200m van het parcours nog steeds als derde over de finish! Twan werd een nette gedeelde vierde plek op de bruto tijd maar werd op netto tijd net geklopt en staat in de einduitslag als vijfde. Bij de dames haalden Renee en Isis allebei het podium met een 2e en 3e tijd respectievelijk. Als laatste van de Kronauten kwam Stan over de finishlijn zetten met nog steeds een snelle tijd in een snel veld van 36:10. De Kronauten aan de start van de Korte Cross waren extra gemotiveerd om snel te finishen. Al dan niet door het mooie loodzware parcours wat ze te wachten stond, maar door de tequila shotjes die na de finish aan hen beloofd was. Vol goede moed werd de startbel geklonken en waren de atleten onderweg. Hoewel het in het begin frisjes was in singletje en korte broek werd het al snel warm toen de eerste kilometer erop zat. Gerber had er zin in en startte in de kopgroep hard mee maar kwam erachter dat mannen dom hard starter en liet ze al snel gaan. Lars probeerde de schade van de eerste heuvel te beperken om daarna op souplesse te lopen maar met 12mm puntjes was het op de half-harde paden niet heel comfortabel. Dunya, Ivo, Maartje en Marnick kwamen er al rap achteraan en begonnen hun klim aan de trap. Eenmaal bovenaan met benen vol met zuur moesten ze afdalen en beginnen aan de grote ronde. Achterin kwamen ze erachter dat de trap eigenlijk wel meeviel met de bult die ze daar moesten overwinnen. Uiteindelijk kwam Lars als 11e over de finish, niet veel later kon Marnick ook stoppen met lopen en kwam als 22e over de finish. Met Gerber in de achtervolging kwam ze als 3e over de finish met amper een half uur slaap de nacht ervoor. Ivo Stapel was de volgende Kronaut die over de finish kwam en liep zijn naamgenoot Koen Stapel er zeer stevig uit (I’Vo). Zodra Maartje en Dunya over de finish waren kon het leukste gedeelte beginnen. De shotjes openden de luchtwegen weer en konden de Kronauten optimaal laten presteren op het ludieke onderdeel. Snert, tomatensoep en pannenkoeken, weet je wie dat echt goed lust? Een hond die elke sav afging om de restjes te halen. Maar bij Maartje had de hond de grootste buit een volledige rijk belegde pannenkoek. Eveneens zette de hond ook het record snel pannenkoek eten: zeker minder dan 3 seconden. Uiteindelijk hebben drie Kronauten nog een extra prestatie geleverd richting de bus en konden deze halen. Renee, Twan en Lars konden de andere kronauten uitzwaaien en de trein van een half uur eerder nemen.

Heb-je-gesport-in-de-quarantaine competitie

| Ella Keijser

Zaterdag 5 Februari kwamen de Kronauten vroeg op gang. Mensen hadden het even zwaar doordat het ‘t laatste weekend van de module was, en iedereen tot laat had doorgefeest. Maar goed, hoe dan ook om 10 uur stond iedereen paraat op de atletiekbaan voor Kronos’ grootste heb-je-wel-gesport-in-de-quarantaine wedstrijd. Deze competitie is georganiseerd door de verenigingsweekend commissie die naar aanleiding van het besef dat het verenigingsweekend, die eigenlijk op deze datum stond gepland, toch nog echt niet door mocht gaan.

Nadat iedereen het laatste slaapzand uit z’n ogen heeft gewreven was het tijd over een kleine warming up. Een rondje om de baan werd gelopen, en vervolgens werden de teams gemaakt. In elk team zaten drie tot vier mensen. Elk team moest strijden op verschillende onderdelen. Elk onderdeel had zijn eigen twist. De teams verspreidde zich over de verschillende onderdelen:

Kogelstoten achteruit; wat nou kogelstoten vooruit, gewoon omdraaien en de kogel over je heen of tussen je benen door gooien. Het werkte goed, maar sorry lief gras want daar zitten nu enorme kuilen in.

Springplank verspringen; iedereen die niet heeft gesport in de tijden van corona en de dagen van quarantaine mochten wel even een handje geholpen. Sterker nog, hier kwamen die extra corona kilootjes juist extra van te pas. Aanloopje, en een spring op de springplank… en boingggg zo geveerd naar het einde van de verspringbak. Dat maakt het leven nou nog eens makkelijk! Klein nadeel was wel dat de springplank goed glad was, dus alleen even oppassen dat de Kronauten zich niet te hard zouden afzetten.

Discuswerpen zonder regels; Is toch ook moeilijk zo’n hele, halve, anderhalve draai. Wat nou als je de discus gewoon weg schuift, gooit, stoot, rolt of schopt. Als die maar ver komt. Meerdere tactieken kwamen voorbij. De oude techniek, met een mooie draai met een kleine hoop dat de discus nog een beetje doorschuift over het gras. De rol techniek, wat in praktijk toch wat minder uitpakt door de kuilen en het boomerang effect. De frisbee techniek, deze werkte toch niet zo goed dus gebruikt deze maar niet hehe.

50 meter horden zonder eroverheen te moeten; Er bestond geen regel dat je er per se overheen moest, dus waarom zou je die moeite doen. Ten slotte stonden de hordes tot aan de schouders zo hoog, dus er overheen was voor velen al niet eens een mogelijke optie. Dus moest er iets anders worden bedacht. Kronauten vonden het leuk, de hordes vast iets minder. Deze werden op de grond geslagen, of de ruggen geraakt van te lange mensen die zich eronderdoor probeerde te wurmen.

50 meter sprint achteruit; Als je ergens je kuiten goed mee wil trainen is dit wel de oefening waarmee dat kan.

Hink-hink sprong; Deze is natuurlijk afgeleid van de welbekende hink-stap-sprong. Maar nu pas konden we beseffen dat die stap er niet voor tussen zit. De stap vervangen door nog een hink is niemand aan te raden. Naast het feit dat het een mindfuck is en moeilijk om, is het ook niet prettig voor de knieën. Kegel de egel heeft hier zijn nieuwe talent gevonden. Hij sprong vanaf het verste hoedje mooi de bak in. Wat een top atleet!

Maar geen wedstrijd zonder een grote eindstrijd. De snelwandel estafette! De teams waren al goed opgewarmd, en teamindelingen werden besproken. Isis, Vincent, Marnick en Roy stelde zich op voor de start. Vincent had het tempo er goed in, en gaf het stokje al snel. Hierna volgende de rest. Gerber, Casper, Ella en Maartje waren de volgende, waarna Lars, Thijs, Tim en Fabian de strijd doorzetten. Toen kwam de laatste serie, Nart, Merel, Willem en Daan schoten vooruit. Er werd enigszins vals gespeeld waardoor Merel rennend als eerste over de finish kwam. Het was een spannende en zware race dus het werd de hoogste tijd voor wat ontspanning.

Gerber en Roy kwamen al snel daarna aanlopen met een pannetje knakworsten en zakken vol met broodjes. Na een heerlijke lunch waarbij iedereen even was bijgekomen van het ochtendprogramma werd het tijd voor het middagprogramma. Dit bestond uit een speurtocht vol met puzzels helemaal over de campus. Opnieuw werden de teams gemaakt, en de teams kregen een kaart mee van de campus met een raster eroverheen. En toen, met de hulp van 1 van de organisatoren, gingen de teams op pad.

Terwijl de deelnemers genoten van een heerlijk zonnetje gingen ze van een 2e thee huisje bij de Horst via een mooi pad midden in het bos naar een erg lastig raadsel waar Kegel zijn regenjas mocht ruilen voor iets dat wel tegen water kan. Een aantal begonnen vol goede moet zich rennend over de campus te bewegen, terwijl de wat meer door quarantaine getroffen onder ons lekker de fiets pakten. Na het tellen van menig studentenhuis en het opzoeken van meer nummers op Strava sloten we de dag lekker in de sportkantine met een stukje taart. Gelukkig stond daar de olympische winterspelen aan en kon iedereen lekker onderuitzakken en de leuke dag bespreken.

Bedankt organisatie!